
Σημεία από τη συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Καραμέρου, στο Πρώτο Πρόγραμμα
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος, μίλησε σήμερα για τα ζητήματα της επικαιρότητας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ και την εκπομπή «Πρωινές διαδρομές» με τους δημοσιογράφους Βασίλη Αδαμόπουλο και Μαρία Γεωργίου, και μεταξύ άλλων επισήμανε:
Για την δημοσκόπηση της Interview
Γ. Καραμέρος: Νομίζω ότι όποιος έχει κοινή λογική αμφισβητεί αυτήν την δημοσκόπηση, και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Eίναι μια δημοσκόπηση η οποία δείχνει κόμματα που είναι ουσιαστικά στο φάσμα της εξαΰλωσης, να έχουν ποσοστά που τα βάζουν στη Βουλή ή τα δείχνουν μάλιστα και αρκετά πάνω από το όριο εισόδου. Mία δημοσκόπηση τέτοιου τύπου γίνεται πρώτο θέμα στις συζητήσεις, σε μια κρίσιμη περίοδο, μια κρίσιμη μέρα που έχουμε την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου με τη χαμηλότερη δυνατή κοινοβουλευτική αποδοχή και με πολύ δύσκολη κοινωνική αφετηρία, μία ημέρα όπου η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει έναν ανασχηματισμό προκειμένου να επουλώσει τις πληγές που η ίδια έχει ανοίξει. Έρχεται μία δημοσκόπηση από μία εταιρεία, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς ταυτότητα, δείγμα, που αν μπορούσε να δείξει μία δεκαπεντακομματική Βουλή όπου όλοι είναι κίνδυνος εκτός από την Νέα Δημοκρατία, που είναι η σταθερή, θα το έκαναν.
Δημοσιογράφος: Άρα δεν σας προβληματίζει, δεν είναι φερέγγυα η δημοσκόπηση;
Γ. Καραμέρος: Κοιτάξτε, με προβληματίζουν πολλά στη χώρα που ζω, και προβληματίζουν και τους πολίτες. Το κράτος δικαίου, η ελευθερία του Τύπου, πώς χειραγωγείται η επιστήμη, τι γίνεται με τα πορίσματα, ποιες δηλώσεις θα ακολουθούν, υπάρχει μία γενικότερη αναξιοπιστία και θεωρώ ότι όταν εργαλειοποιούνται ακόμα και οι επιστήμες -σεβόμενος τους δημοσκόπους, τη στατιστική και όσους προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους έντιμα -, υπάρχει πρόβλημα. Και νομίζω ότι η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη. Εμείς καλούμε λοιπόν τον κύριο Μητσοτάκη να πάει στην κάλπη, να παραιτηθεί, γιατί όσο προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία, τόσο διάφορα περίεργα θα συμβαίνουν. Το λιγότερο είναι μία δημοσκόπηση.
Δημ.: Βέβαια, η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Έτσι δεν είναι;
Γ. Καραμέρος: Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία και να έχει και 3 εκατομμύρια κόσμο στο δρόμο να φωνάζουν “παραιτηθείτε”. Θέλω να πω ότι θα πρέπει να υπάρχει και μία αντιστοίχιση, μία κοινωνική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, γιατί κάνει προσπάθεια να γαντζωθεί στην εξουσία, μολονότι έχει αποτύχει σε μία σειρά ζητημάτων – από την εξωτερική πολιτική μέχρι την υπόθεση των Τεμπών, με όλα όσα έχουν κάνει έξαλλο τον κόσμο, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως τα καρτέλ και την ακρίβεια στην ενέργεια.
Για την συνέντευξη του Ν. Κοτζιά και το σχόλιο της Έλενας Ακρίτα για την κ. Καρυστιανού
Γ. Καραμέρος: Πότε έδωσε την συνέντευξη αυτή ο κ. Κοτζιάς; Έχει τεράστια σημασία, γιατί μας ακούει ο κόσμος, να βγάλει τα συμπεράσματά του για το τι ακριβώς συμβαίνει. Γιατί δεν είναι οι δημοσκοπήσεις το πρόβλημα μόνο, είναι γενικά πώς λειτουργεί και μερίδα του Τύπου. Η συνέντευξη του κ. Κοτζιά στον κ. Μελιγγώνη στο Αttica έγινε τον Ιούνιο του 2024. Το σχόλιο της κυρίας Ακρίτα, η οποία λειτουργεί πάντα με έναν συναισθηματισμό και με πάθος και λέει την άποψή της, είναι στο πλαίσιο του ότι ο ελληνικός λαός είναι στο πλευρό των συγγενών. Καλό όμως είναι, και νομίζω υπήρξε αντίδραση και από τους ίδιους τους συγγενείς, να μην τους εμπλέκουμε με την πολιτική, εφόσον εκείνοι δεν το επιθυμούν. Όλοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, αλλά τέτοιες παγίδες, που κάποιοι πέφτουν σε αυτές, στην πραγματικότητα κάνουν κακό στην υπόθεση και στην προσπάθεια και της δικαιοσύνης και των συγγενών που αναζητούν δικαιοσύνη.
– Υπάρχει ένα συναίσθημα στον ελληνικό λαό που είναι στο πλευρό των συγγενών. Η έκφραση του Ν. Κοτζιά ήταν τον Ιούνιο του 24, σε τελείως διαφορετικές συνθήκες για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πρόεδρο, έχει ενιαίο λόγο, είναι η κυρία προοδευτική δύναμη. Αυτό φάνηκε και στη Βουλή και θα φανεί και το επόμενο διάστημα. Οπότε τα κόμματα κατέρχονται στις εκλογές με τους αρχηγούς τους.