
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κύριε Φάμελλε. Γυρίσατε πριν λίγες ώρες από τα Ιεροσόλυμα και τη Ραμάλα, όπου βρισκόσασταν.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ναι, υπήρξε το επίσημο ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Παλαιστίνη. Είναι κάτι το οποίο το οφείλαμε κι εμείς και νομίζω ότι το οφείλει και η Ελλάδα. Διατυπώσαμε εκεί τη σταθερή και μόνιμη σχέση που έχουμε με τον Παλαιστινιακό λαό, αλλά και την αλληλεγγύη της Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Παλαιστινιακό λαό, σε αυτή την ακραία επίθεση και στη φρίκη που ζει με επίκεντρο τη Γάζα.
Θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να σας πω, ξεκινώντας. Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια περιοχή η οποία είχε δύο εκατομμύρια πολίτες. Αυτή τη στιγμή στο σύνολο της Γάζας υπάρχει ένας ακραίος αποκλεισμός και λιμός. Υπάρχουν χιλιάδες θύματα, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, πολίτες και παιδιά. Συναντήσαμε και 10 παιδιά τραυματισμένα εδώ, στα νοσοκομεία της Ελλάδας, που τα επισκέφθηκα, και το πρώτο αίτημα όλων -και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που το κατέθεσε και επίσημα στην Αρχή της Παλαιστίνης- είναι ότι πρέπει να διακοπεί τώρα η αιματοχυσία. Είναι μια γενοκτονία η οποία εξελίσσεται με τραγικούς όρους. Δεν το αντέχει το μυαλό του ανθρώπου, ούτε η καρδιά μας ούτε η συνείδησή μας. Θεωρώ ότι και η εθνική γραμμή της χώρας έπρεπε να είναι αυτή. Ήταν αυτή και δεν εκφράζεται όπως πρέπει. Θα έλεγα ότι αυτή η συνάντηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια συνάντηση που όφειλε να την κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί θυμάμαι ότι πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης σε επίσκεψή του δεν είχε επισκεφθεί και την Αρχή της Παλαιστίνης.
Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρέπει άμεσα να υπάρχει ένας δίαυλος ανθρωπιστικής βοήθειας. Πρέπει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια, να σταματήσει η αιματοχυσία και να δρομολογηθεί ένας διεθνής διάλογος για την επίλυση του Παλαιστινιακού. Υπάρχει μια σοβαρή πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα γίνει στις 17-18 Ιουνίου. Με ενημέρωσαν γι’ αυτό εκεί. Συναντηθήκαμε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Παλαιστίνης. Συναντηθήκαμε με την υπουργό Επικρατείας, αρμόδια για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, και με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου, που θα έλεγα ότι είναι κάτι αντίστοιχο με τον Πρόεδρο της Βουλής.
Με ενημέρωσαν για όλες τις προσπάθειες τις οποίες κάνουν για να διεθνοποιηθεί το ζήτημα, να αποκτήσει ορατότητα, και για να μπορέσουμε να στηρίξουμε μια κοινωνία και έναν λαό εκεί, που είναι σε τραγική κατάσταση.
Θέλω να πω ότι η στάση του Ισραήλ παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες διπλωματικές. Θεωρώ ότι καλά έκαναν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και ξεκίνησαν τέτοιες πρωτοβουλίες, -από τις οποίες απουσίαζε η χώρα μας-, για να υπάρχουν πιέσεις στην κυβέρνηση του Ισραήλ να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο. Αυτό, βέβαια, σαφέστατα θα πρέπει να συνδυαστεί και με επιστροφή των ομήρων. Το συζητήσαμε και αυτό με τους Παλαιστίνιους και εκφράζει την ηγεσία της Παλαιστίνης. Θέλω να το ξέρετε αυτό γιατί διαδίδονται διάφορα εδώ.
Εμείς το βάλαμε και αυτό το ζήτημα και βάλαμε και πολλά ακόμα ζητήματα, τα οποία νομίζω ότι έχουν τη λύση τους μόνο στην ίδρυση και λειτουργία δύο κρατών. Πρέπει να υπάρχουν δύο κράτη, το Παλαιστινιακό και του Ισραήλ, με τα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα της Παλαιστίνης στα ανατολικά Ιεροσόλυμα.
Νομίζω ότι αυτό το πνεύμα εισέπραξα και από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Επισκεφθήκαμε τον Πατριάρχη και μας εκδήλωσε κι αυτός την ανησυχία του – και μάλιστα την ανησυχία του και για τον χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους με το θρήσκευμα, αλλά υπάρχουν εκεί και εκκλησίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υπάρχει ο ναός του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, ο οποίος έχει ακραίες ζημιές. Και πρέπει να σας πω ότι εκεί φιλοξενούνται, απ’ ό,τι μας είπε ο Πατριάρχης, 300 χριστιανοί τώρα, μέσα στην εκκλησία, η οποία λειτουργεί και ως Μονή με τον εφημέριο – ηγούμενο. Μία πρωτοβουλία του ελληνικού κράτους δεν θα ήταν πολύ σωστή, σε συνεργασία και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, να παρέμβουμε ώστε να ανακατασκευαστεί και να προστατευθεί αυτός ο Ναός; Θα μπορούσαμε δηλαδή και μία τέτοια διπλωματία να αξιοποιήσουμε, που δεν το κάνει η χώρα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταθέτετε λοιπόν αυτή την πρόταση.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Επίσης να αναλάβουμε ένα τρίγωνο ανθρωπιστικής βοήθειας με την Αίγυπτο και την Κύπρο, που νομίζω ότι έχουμε κατοχυρώσει μία σημαντική συνεργασία. Και η Ελλάδα θα μπορούσε, επειδή είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνει άμεσα ο κ. Γεραπετρίτης κι ο κ. Μητσοτάκης- να καλέσει μία διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, που θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Σας πληροφορώ ότι εμείς είχαμε δύο αντίστοιχες πρωτοβουλίες σαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η μία ήταν η διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια στην περιοχή και άλλη ήταν η διάσκεψη των πολιτισμικών και θρησκευτικών κοινοτήτων που έδινε τη δυνατότητα και της συμπερίληψης. Γιατί αυτό μας είπε ο Πατριάρχης: ότι εμείς είμαστε μια απόδειξη το ότι μπορούν πολιτισμοί, θρησκεύματα, καταγωγές, να ζουν μαζί. Αυτό είναι που αμφισβητείται σήμερα στην Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή.
Ο Πατριάρχης μάς είπε και τη μεγάλη του ανησυχία για αυτά που γίνονται με το ιδιοκτησιακό της Μονής του Σινά, γιατί και εκεί έχουμε μια διπλωματική ήττα και υποχώρηση της κυβέρνησης. Η χωρίς αποτέλεσμα επιστροφή του κ. Γεραπετρίτη -σας άκουσα νωρίτερα που είχατε το ρεπορτάζ- αποδεικνύει ότι η χώρα μας δεν ήταν προετοιμασμένη. Μάλιστα μου κάνει εντύπωση πώς ένα κεντρικό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου έμεινε σε δηλώσεις χωρίς δεσμεύσεις, με μια έλλειψη προετοιμασίας που αμφισβητεί…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη λέει ότι είναι σε καλό δρόμο. Δεν λέω ότι είπε ακριβώς τα λόγια αυτά, λέω ότι…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Το ότι πήγε ο κ. Γεραπετρίτης εκεί τρέχοντας, μετά από την απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου, αποδεικνύει πόσο κενό είχε η χώρα. Γιατί μην ξεχνάτε ότι είχε προηγηθεί δήλωση προφορική του πρωθυπουργού με τον κ. Σίσι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η χώρα έμεινε σε μια προφορική διαβεβαίωση. Αυτό είναι έλλειμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεσολάβησε μια δικαστική απόφαση.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η απουσία της από τη Μέση Ανατολή και από το τι συμβαίνει σήμερα στην Παλαιστίνη. Η καθυστερημένη αντίδραση και μετά από πολλές πιέσεις -γιατί το είδαμε πώς λειτούργησε ο κ. Μητσοτάκης, στις πρώτες ανακοινώσεις των αρχηγών κρατών ήταν απών- και το ότι δεν έχουμε πάρει εμείς πρωτοβουλίες, σε αντίθεση με την εθνική γραμμή. Εγώ πήγα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέθεσα προτάσεις συγκεκριμένες. Παράδειγμα: Γιατί δεν καλούμε τον Πρόεδρο Αμπάς της Παλαιστίνης στην ελληνική Βουλή; Πρέπει να σας πω ότι χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Παλαιστίνης μου μετέφερε ότι είναι θετικός σε μια τέτοια πρόταση. Άρα λοιπόν, εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμβάλλει στην πολιτική και της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και στην ειρήνη.
Συμβάλλει στο να υπάρχει ασφάλεια. Γιατί εδώ υπάρχει ένα ερώτημα ασφάλειας που πολλαπλασιάζεται και αυτό επηρεάζει και τη χώρα. Δεν μένουμε αμέτοχοι. Πέρα από τη σχέση που έχουμε με τον Παλαιστινιακό λαό και την υποστήριξη στο αγαθό της ζωής, ξεκάθαρα, υπάρχει και κάτι ακόμα που μας απασχολεί. Χτυπάω καμπανάκι, οφείλω να σας πω, για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τις υποχωρήσεις της χώρας. Προσθέστε τα θέματα της Λιβύης, τα θέματα του καλωδίου της Κάσου. Είναι αρκετά τα ανησυχητικά στοιχεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λίγο στην εσωτερική επικαιρότητα. Πριν πάμε στο τι γίνεται με τις προτάσεις για την Προανακριτική, ήθελα ένα σχόλιό σας -γιατί χθες μεσολάβησε και η απεργία των δημοσιογράφων, δεν είχαμε ενημερωτικές εκπομπές- για την απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι -προχθές. Και θέλω το σχόλιο αυτό, με δεδομένο ότι ήσασταν κι εσείς μέλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, εν προκειμένω, ο γενικός γραμματέας, ο κ. Καπάκης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, που είχε υποδειχθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάστηκαν για την τραγωδία στο Μάτι.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εγώ δεν θέλω να σχολιάσω την απόφαση αυτή, γιατί νομίζω ότι είναι και μια εφετειακή απόφαση, η οποία έρχεται σε συνέχεια και άλλων αποφάσεων και θα έλεγα ότι υπάρχει εδώ μια συνέχεια. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μετά το Μάτι, μια ακραία τραγωδία που πρακτικά άφησε κι αυτή πολύ έντονο αποτύπωμα στην ελληνική ζωή και συνδυαζόταν με μια ακραία κλιματική κρίση, όπως είπε και ο πρωθυπουργός τελικά στον ΟΗΕ – εκ των υστέρων, βέβαια, όταν έγινε πρωθυπουργός, καθυστερούν πάρα πολύ όλα τα μέτρα που είχαμε αποφασίσει τότε να πάρουμε για να μη συμβούν ξανά τέτοιες τραγωδίες. Γιατί αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα που πρέπει να λύσουμε εμείς. Τι κάνει η πολιτεία για να μην υπάρχουν τέτοιες τραγωδίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια δικαστική απόφαση όμως που λέει ότι άνθρωποι τους οποίους είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπούνε φυλακή.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Πρέπει να σας πω ότι η τελική διατύπωση της απόφασης έγινε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού -με τα ελαφρυντικά δηλαδή τα οποία μου έχουν επισημάνει- και θέλω να μελετήσω και τη δικαστική απόφαση. Αλλά σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Έχουν λυθεί τα προβλήματα τα οποία οδήγησαν στο Μάτι; Έχει εφαρμοστεί το πόρισμα της επιτροπής Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές; Υπάρχει πρόβλημα σχετικά με τις περιοχές που έχουμε ταυτόχρονα κατοικία και δασικές λειτουργίες; Έχουν τελειώσει οι δασικοί χάρτες; Έχει γίνει το Κτηματολόγιο; Έχει μπει η χώρα σε μια σειρά τα τελευταία έξι χρόνια;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει γίνει το 112.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Το 112 είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το πήρε ήδη έτοιμο η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν έτοιμο το ’19;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η κ. Γεροβασίλη το έχει διατυπώσει δημόσια. Μην το αμφισβητείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, ρωτάω: Ήταν έτοιμο;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Βεβαίως, βεβαίως. Και είχε παραδοθεί για να μπορέσουν να γίνουν δοκιμαστικές λειτουργίες. Γι’ αυτό και παρουσιάστηκε τόσο γρήγορα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοιτάξτε, δεν το θυμάμαι εγώ. Επειδή δεν το θυμάμαι, δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Παπαχλιμίντζο, είναι γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί πολλές φορές, με κινήσεις οι οποίες δημιουργούν μια θετική εντύπωση, να δημιουργήσει την εικόνα ότι έχει λυθεί ένα βασικό πρόβλημα της χώρας που είναι στη λειτουργία της. Αυτή η κυβέρνηση, να το πω ξεκάθαρα, δεν είναι η κυβέρνηση των «αρίστων». Αν είχε ολοκληρώσει πράγματα που εμείς είχαμε δρομολογήσει τότε -και θέλω να σας τα πω τώρα με τίτλους: περιοχές Natura, Προεδρικά Διατάγματα, δασικοί χάρτες, πολεοδομικά σχέδια-, δεν θα ζούσαμε όλον αυτό τον τραγέλαφο που ζούμε το τελευταίο διάστημα, παραδείγματος χάρη, με τον οικοδομικό κανονισμό και τη δόμηση εκτός σχεδίου, με τα Προεδρικά Διατάγματα για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, με τα ελλείμματα στο κτηματολόγιο, τον αιγιαλό, τους δασικούς χάρτες.
Και ξέρετε γιατί; Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει να έχει σχέδιο. Την ενδιαφέρει τα πράγματα να είναι χύμα, να το πω έτσι απλά, για να μπορούν να κάνουν κουμάντο διάφοροι παράγοντες που διαχειρίζονται εξουσία, για να μην πω μόνο οι κομματάρχες. Λοιπόν, το Μάτι ήταν ένα ακραίο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, γιατί απέδειξε πάρα πολλά προβλήματα που είχαμε. Είπαμε να κάνουμε τομές για να μην ξανασυμβεί Μάτι, όπως δεν πρέπει να ξανασυμβούν Τέμπη. Το ερώτημα είναι γιατί αυτά δεν ολοκληρώνονται εδώ και έξι χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα που λέτε για τα Τέμπη, να πάμε να δούμε και τα θέματα της Προανακριτικής, τα οποία σας αφορούν και ως κόμμα, γιατί είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την συνυπέγραψαν οι έξι βουλευτές οι ανεξάρτητοι, που πρόσκεινται στον κ. Κασσελάκη. Και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι αποσύρονται αυτές οι υπογραφές για να στηρίξουν την πρόταση της κ. Καρυστιανού. Και ο κ. Κασσελάκης μάλιστα λέει να αποσυρθούν και όλες οι άλλες προτάσεις. Τώρα εδώ υπάρχει ένα θέμα σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μαζί με τις υπογραφές του κ. Κασσελάκη θα είχατε συγκεντρώσει τις 30. Τώρα;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα μιλήσω εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί είμαι πολύ υπερήφανος για τη δουλειά που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Εξεταστική Επιτροπή. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέδειξε ότι είναι και το πιο συνεπές κόμμα για το τι γίνεται στην Προανακριτική Επιτροπή ή στις προτάσεις για την δικογραφία των Τεμπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε, από την πρώτη μέρα που μπήκαν τα θέματα αυτά στην Βουλή, ότι θα είναι η φωνή της δικαιοσύνης και της κοινωνίας. Για ποιο λόγο; Γιατί δεν υπάρχει φωνή της κοινωνίας και δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, απόδοση δικαίου. Ξέραμε και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αν δεν ελεγχθούν στη Βουλή πολιτικά πρόσωπα που πιθανά εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, δεν θα ελεγχθούν πουθενά αλλού. Γι’ αυτό και ήμασταν πάρα πολύ προσεκτικοί. Δεν βιαστήκαμε. Και είμαστε το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει διατυπώσει μια πλήρη, τεκμηριωμένη άποψη -αυτό να το λέμε- που έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ έχουν καταθέσει…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα τα κρίνω. Δεν θα φοβηθώ να κάνω τη συζήτηση. Και η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει. Να τα πάρουμε όλα με τη σειρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λοιπόν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατέβηκε ο κόσμος, 1 εκατομμύριο, στις διαδηλώσεις, στις 26 Ιανουαρίου. Και λέει: «Παιδιά, βρείτε τις ευθύνες». Και βλέπει άλλες ευθύνες να λέει το ΚΚΕ, άλλες το ΠΑΣΟΚ, άλλες ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλες ο Κασσελάκης με την Κωνσταντοπούλου και τον Βελόπουλο. Και σου λέει: «Καλά ρε παιδιά, δεν μπορείτε να βρείτε όλοι μαζί να πείτε ποιος έχει ευθύνες, να το ψάξετε»;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εμείς λοιπόν κάναμε, ακριβώς γιατί ο κόσμος θέλει να αποδοθεί η αλήθεια και το δίκαιο, τις εξής κινήσεις: Ψάξαμε πάρα πολύ καλά την δικογραφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αυτός ο οποίος αποκάλυψε ότι υπάρχει υποχρέωση να την δούμε ενιαία τη σύγκρουση με τις συγκαλύψεις, με το μπάζωμα. Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ενώ υπάρχει το βούλευμα μέσα, το οποίο επιβάλλει να διαβάσουμε και να εξετάσουμε ως ενιαία την υπόθεση. Υπήρξε και πρόταση – παρέμβαση για να είναι χωριστές δύο υποθέσεις και αποφάσισε με βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών να είναι ενιαίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το έκανε αυτό.
Δεύτερο ζήτημα: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εφόσον προκύπτει και το θέμα της συγκάλυψης αλλά και το θέμα των ευθυνών, είπε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Το ΠΑΣΟΚ δεν το έκανε αυτό. Εμείς βάλαμε λοιπόν και το ζήτημα του κ. Μητσοτάκη. Επίσης, η πρόταση του ΚΚΕ, στο τέλος της διατύπωσης, χωρίς να επιδιώξει να υποβληθεί, αφήνει ένα ζήτημα για τη συγκάλυψη, για τον κ. Μητσοτάκη. Δεν το βάζει και στο θέμα της σύγκρουσης. Δεν κάνω διαγωνισμό. Θα έλεγα ότι η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος θα ήταν πιο σωστό να μπει σε μια κοινή συζήτηση. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο κόμμα το οποίο έβαλε την πρόταση για συζήτηση μέσα στη Βουλή για να μπορέσει να μαζέψει 30 υπογραφές και να κατατεθεί, όταν η Νέα Δημοκρατία έκανε μια πρόταση για να κάνει ένα νέο μπάζωμα. Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να μπαζώνει την αλήθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς περιμένατε από βουλευτές της αντιπολίτευσης -και αυτό δεν το έχουμε ξαναδεί- να παίρνονται πίσω οι υπογραφές, ενώ να πούμε ότι θα μπορούσαν να στηριχθούν και δύο προτάσεις από κάποιον βουλευτή.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι γεγονός ότι υπήρξαν, από ‘κει και μετά, δύο υποχωρήσεις. Η μία είχε να κάνει με τον διάλογο που είχαμε αρχίσει με τη Νέα Αριστερά, μια συζήτηση για να υπάρχει κοινή πρόταση. Στη συνέχεια η Νέα Αριστερά, όταν προέκυψε και το όνομα του κ. Μητσοτάκη, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κοινή πρόταση. Στη συνέχεια, αφού εμείς διατυπώσαμε την πρόταση ολοκληρωμένα -είναι η μόνη νομικά τεκμηριωμένη με όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή για υπογραφές- υπήρξε η υπογραφή της κ. Παπαϊωάννου, της ανεξάρτητης βουλευτή. Και στη συνέχεια υπήρξε η υπογραφή από τους ανεξάρτητους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν προσχωρήσει στο Κίνημα Δημοκρατίας. Στη συνέχεια αποσύρθηκε η υπογραφή τους.
Αυτό δεν έγινε μέσα από κάποια διαπραγμάτευση ή συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έκανε καμιά διαπραγμάτευση και συζήτηση. Ήταν η πρόταση διαθέσιμη για υπογραφές, γι’ αυτό και το ανακοινώσαμε δημόσια: Για να μην αφήσουμε στον ελληνικό λαό καμία υποψία ότι κάποιοι μπορούν να τροποποιήσουν την αίτηση με βάση, αν θέλετε, κομματικά φίλτρα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το δεδομένο, κύριε Φάμελλε…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: … Άρα χωρίς κανένα πολιτικό φίλτρο. Μα θεωρώ ότι δεν είναι μια κίνηση αξιοπιστίας και σοβαρότητας να υπογράφεις και μετά να αποσύρεις την υπογραφή σου. Αυτό όμως αφορά τη σχέση των πολιτικών προσώπων με την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει αλλάξει άποψη. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πρόταση. Είναι αυτή που έχουμε καταθέσει και δεν πρόκειται να αλλάξουμε εμείς την πρόταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού δεν παίρνει 30 υπογραφές, τι θα ψηφίσετε εσείς;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η συζήτηση στη Βουλή ακόμα δεν έχει καθοριστεί από την Διάσκεψη των Προέδρων. Θα γίνει πρώτα ο καθορισμός της συζήτησης από τη Διάσκεψη των Προέδρων και θα τηρήσουμε τον κοινοβουλευτικό κανόνα. Μην περιμένετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αλλάξει από τη σοβαρή στάση που πλέον έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν θα στηρίξετε την πρόταση της κ. Καρυστιανού;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τα αδικήματα και τα πρόσωπα θα κριθούν. Και εμείς έχουμε ήδη πει ότι πρέπει να ελεγχθεί και ο κ. Μητσοτάκης και για το θέμα της σύγκρουσης και για το θέμα της συγκάλυψης. Έχουμε διατυπώσει, στον δημόσιο πλέον λόγο, ότι ο κ. Τριαντόπουλος ήταν εκεί εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη και επέβλεπε την, γι’ αυτόν, αποκατάσταση του χώρου, που έχει έρθει πλέον η Εισαγγελία Λάρισας και είπε ότι αυτή έγινε χωρίς άδεια της Εισαγγελίας. Άρα κάποιος κατέστρεψε πειστήρια και αποδείξεις στο πεδίο του εγκλήματος, με επιβλέποντα τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να ψηφίσετε την πρόταση Καρυστιανού που λέει εσχάτη προδοσία Μητσοτάκη;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει ανά πρόσωπο και ανά αδίκημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν το αποκλείετε.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Παπαχλιμίντζο: ανά πρόσωπο και ανά αδίκημα. Εμείς έχουμε πει σαφέστατα: ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Καραμανλής, οι υφυπουργοί του κ. Καραμανλή και ο Χρήστος Σπίρτζης, πρέπει να ελεγχθούν για να δοθούν οι απαντήσεις εκεί που πρέπει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσχάτη προδοσία, λέει το πόρισμα αυτό, η πρόταση…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ε, εντάξει, δεν θέλω να μπω σ’ έναν επί μέρους σχολιασμό της πρότασης των συγγενών. Αλλά οφείλω να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τοποθετηθεί για το ποια αδικήματα πρέπει να ελεγχθούν και ποια πρόσωπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται αυτό.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν θα ήταν περίεργο να έχουμε ζητήσει μέχρι και υπογραφές και άλλων κομμάτων και ανεξάρτητων βουλευτών και στη συνέχεια να πούμε ότι αυτό το οποίο υποβάλαμε, πλέον έχει ασάφειες; Όχι. Ήμασταν πολύ έτοιμοι και είμαστε πολύ σίγουροι γι’ αυτό που περιγράφει η πρότασή μας. Είμαστε απολύτως σίγουροι γι’ αυτό που περιγράφει η πρότασή μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχθές στο συνέδριο του in.gr, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ανάμεσα στα άλλα που είπε, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Άρα στην ουσία, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, βουλευτής όντας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, ακύρωσε στην πράξη τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Αυτό πέρα από το να σας προβληματίζει, θα υπάρξουν κάποια, ας το πούμε έτσι, πειθαρχικά μέτρα, για παράδειγμα; Είδαμε πρόσφατα σε άλλο κόμμα…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Παπαχλιμίντζο, έχετε ακούσει τι λέω εγώ, πηγαίνοντας για το συνέδριό μας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πάντως δεν το έχετε πει. Αλλιώς δεν θα ήσασταν αρχηγός, φαντάζομαι…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Έχω πει, για να είμαστε ξεκάθαροι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλάζει για να μπορέσει να είναι ο καταλύτης της προοδευτικής διεξόδου της χώρας. Ακριβώς γιατί σήμερα οι πολίτες ψάχνουν να βρουν μια λύση, γιατί δεν πάει άλλο η κατάσταση με τον κ. Μητσοτάκη. Από το μπάζωμα στα Τέμπη, μέχρι την ακραία ακρίβεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς λέτε ότι υπάρχει έλλειμμα ισχυρής αντιπολίτευσης;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να γίνει ισχυρή αντιπολίτευση. Και ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα έχει στόχο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλύτης ισχυρής αντιπολίτευσης. Ψάχνουμε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα; Δεν ψάχνουμε μια προοδευτική διέξοδο, για να πάνε τα πράγματα καλύτερα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποδείξει το τελευταίο εξάμηνο ότι έχει κάνει μια μεγάλη στροφή και στο επίπεδο της εκπροσώπησης. Δεν έχει εκτεθεί και δεν έχει διαψευστεί σε καμία από τις πρωτοβουλίες. Από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που ήμασταν εκεί με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και σε όλες τις ψηφοφορίες, συμπαγείς, ενωμένοι και σοβαροί. Λοιπόν, αυτή την αλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την έχει κάνει.
Πράγματι, από τη μεριά των άλλων κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης -και από τη μεριά του κ. Ανδρουλάκη και από την πλειοψηφία της Νέας Αριστεράς- δεν έχουμε δει την επάρκεια, ώστε να υπάρχει μία σοβαρή ενιαία πρόταση. Αλλά αυτό είναι ένα «όχι» που λένε στους πολίτες. Οι πολίτες λένε το ίδιο που λέμε και εμείς: να υπάρχει μία σοβαρή προοδευτική πρόταση. Λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μπορεί και θα είναι ο πυρήνας αυτής της πρότασης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Πολάκης, για παράδειγμα, λέει ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, να πει τι θα κάνει. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα θέλατε κι εσείς να πει;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εγώ έχω βρεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα -με τον οποίον όχι απλά μας συνδέει μια πολύ στενή συνεργασία, αλλά θεωρώ ότι είναι και ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα- και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο σκοπός μας είναι να γίνει αυτή η ανασύνθεση, η ενδυνάμωση, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση του προοδευτικού χώρου. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο καταλύτης, ο κεντρικός πυλώνας αυτής της προσπάθειας. Αυτό κάνουμε στο συνέδριο. Γιατί η χώρα χρειάζεται απάντηση. Ξέρετε, όμως, όλη αυτή η συζήτηση, η οποία γίνεται πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω ότι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πούμε ότι δώδεκα του μηνός είναι το συνέδριο σας…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Την τροφοδοτούν τα μέσα ενημέρωσης…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω κάτι; Με τον Αντώνη Σαμαρά δεν ασχολούμασταν, με αυτά που λέει για τη Νέα Δημοκρατία; Δέκα μέρες ασχολούμασταν μόνο με τον Αντ. Σαμαρά. Δεν θα συζητήσουμε για τον Αλ. Τσίπρα που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ως αντιπολίτευση;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είπε αυτό το πράγμα ο Αλέξης Τσίπρας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σημαίνει όταν λέει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση; Εσείς πώς το μεταφράζετε;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είδατε τώρα ότι βάζετε στο στόμα του Αλέξη, παραφράζοντας και παραποιώντας αυτά που είπε, ότι δεν υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καθόλου. Είναι απολύτως καλά τα ελληνικά μου. Δεν υπάρχει ως αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Άρα ως τι υπάρχει; Ως σύλλογος; Άμα δεν υπάρχει, δεν υπάρχει τίποτα. Με συγχωρείτε. Δεν το παραφράζω καθόλου: Όταν δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πρόταση, σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η εναλλακτική πρόταση. Δεν παραφράζω κάτι.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να το πω εγώ λοιπόν, γιατί δεν έχουμε ανάγκη να βάλουμε στο στόμα κανενός άλλου κάτι για να κάνουμε οποιονδήποτε άλλο σχολιασμό. Η Ελλάδα σήμερα έχει τον χαμηλότερο μισθό της Ευρώπης. Ναι ή όχι; Στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Eurostat.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με την αγοραστική δύναμη.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι. Τον χαμηλότερο μισθό της Ευρωζώνης. Δεύτερον, σε όρους αγοραστικής δύναμης, τον χαμηλότερο μισθό της Ευρώπης. Οι Έλληνες ζουν χειρότερα σήμερα απ’ ό,τι ζούσαν το ’19. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζουν χειρότερα;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Βεβαίως. Το λένε και τα γκάλοπ και οι δημοσκοπήσεις. Έχουμε μια Ελλάδα η οποία έχει συνεχώς ήττες στη διπλωματία. Σας αρέσει αυτό που γίνεται με τη Μονή του Σινά ή με τον Χαφτάρ στη Λιβύη και το τουρκολιβυκό ή με το καλώδιο στην Κάσο; Δεν μας αρέσουν όλα αυτά. Εγώ λοιπόν αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: Θέλουμε η ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων να είναι καλύτερη και η Ελλάδα να είναι πιο ισχυρή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι το θέλουμε.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όλοι το θέλουμε. Άρα θέλουμε μια άλλη κυβέρνηση, κύριε Παπαχλιμίντζο. Είδατε που ήρθατε στα λόγια μου; Είπατε εσείς ότι πρέπει να πέσει ο κ. Μητσοτάκης; Όχι. Ούτε ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να είναι ο πυρήνας της προοδευτικής παράταξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι τελείως διαφορετικά τα δύο πράγματα.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Πράγματι, η χώρα σήμερα βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποδείξει ότι είναι το μόνο συνεπές κόμμα της προοδευτικής αντιπολίτευσης που έχει ταυτόχρονα και στρατηγική συνεργασιών και απόλυτη αξιοπιστία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει μια μεγάλη επανεκκίνηση την άλλη βδομάδα και θα είμαστε όλοι και όλες εκεί. Ξεκινάμε την Πέμπτη στο κλειστό του Περιστερίου, γιατί οι πολίτες θέλουν όχι απλά να υπάρχει σοβαρότητα και μαχητικότητα, αλλά να υπάρχει και η δυνατότητα προοπτικής. Η προοπτική, που έχει να κάνει με τους συσχετισμούς και με τα κόμματα, μας ενδιαφέρει όλους και όλες. Δεν είναι δυνατόν να μη μας ενδιαφέρει, να μη βλέπουμε και τις δημοσκοπήσεις, να μη βλέπουμε και την κατάσταση η οποία δημιουργείται από αυτή την αναξιοπιστία της πολιτικής που δημιουργεί ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς, όλο αυτό το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό χρωματίζεται και από τα Τέμπη, είναι μια βαθιά κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής.
Ε, λοιπόν, σας λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει από την αναξιοπιστία. Και αφήνουμε, δυστυχώς, μια κυβέρνηση η οποία οδηγεί σε χαμηλότερα σκαλοπάτια την αγοραστική δύναμη, την Παιδεία, την Υγεία, την εξωτερική πολιτική, για να μπορέσουμε να διατυπώσουμε εμείς μια πρόταση διεξόδου. Εκεί θα είμαστε όλοι και όλες μαζί και θα μας δείτε την Πέμπτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα είναι και ο κ. Τσίπρας.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα μας δείτε την Πέμπτη. Εκεί θα είμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή επιτυχία στο συνέδριο να ευχηθούμε εμείς από τώρα. Ευχαριστούμε πολύ τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.