
Σημεία από τη συνέντευξη της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νατάσας Γκαρά, στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο FM 104,9 και την εκπομπή «Επί της ουσίας», με τον Νίκο Γιώτη
Για την απόφαση του εκλογοδικείου σχετικά με τους «Σπαρτιάτες»
Είναι πρωτόγνωρη απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα. Ωστόσο, πρωτόγνωρο είναι και να συμμετέχουν ακροδεξιά μορφώματα με φασιστική ρητορική στο ελληνικό κοινοβούλιο και μάλιστα πολιτικά μορφώματα, τα οποία έχουν συγκαλυμμένη υποστήριξη και καθοδήγηση από καταδικασμένο για εγκληματικές ενέργειες μέλος της Χρυσής Αυγής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναδείξει πάρα πολλές φορές αυτά τα ζητήματα. Ενδεικτικά σημειώνω ότι: Όταν συζητούσαμε τον εκλογικό νόμο με εισηγητή τον τότε υπουργό κ. Βορίδη, είχαμε κάνει πολύ αυστηρή κριτική και λέγαμε ότι ο νόμος είναι διάτρητος και έχει πάρα πολλά κενά, με αποτέλεσμα να αφήνει παράθυρα και να μπορούν να εισαχθούν και να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία τέτοιοι πολιτικοί σχηματισμοί.
Είχαμε καταθέσει και τροπολογία με πιο αυστηρό πλαίσιο, η οποία δεν είχε γίνει τότε αποδεκτή, ακριβώς γιατί βλέπαμε μπροστά και φοβόμασταν ότι στα πλαίσια αυτού του νόμου υπήρχαν ανοικτά περιθώρια για τη συμμετοχή τέτοιων σχηματισμών. Τα ζητήματα υπεράσπισης της δημοκρατίας και περιορισμού του αντιανθρωπιστικού, ακροδεξιού λόγου, της ρατσιστικής φρασεολογίας, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Βλέπουμε τι γίνεται σε αυτή τη συγκυρία πανευρωπαϊκά με την άνοδο ακροδεξιών σχηματισμών και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, αξιοποιώντας τα πολιτικά και θεσμικά μέσα που έχουμε στα χέρια μας.
Θεωρούσαμε ότι η πρωτόδικη απόφαση που τους αθώωνε δεν ήταν στη σωστή κατεύθυνση και τότε είχαμε κάνει κριτική, διότι καθημερινά αντιμετωπίζαμε ακραία φρασεολογία από τα συγκεκριμένα στελέχη. Δεν είναι κρυφό ότι ο Κασιδιάρης είχε δηλώσει τη στήριξή του στο συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό ανοικτά με διάφορους τρόπους και καλούσε τους πολίτες, επίσης, να τον υποστηρίξουν Και έρχεται μετά από πάρα πολλές ενστάσεις, τις οποίες και εμείς κάναμε, η απόφαση του Εκλογοδικείου, που, ουσιαστικά, δικαιώνει τις επιφυλάξεις μας και την κριτική που είχαμε κάνει, όπως και άλλοι πολιτικοί του προοδευτικού χώρου.
Σε ότι αφορά τις έδρες, πρέπει να είμαστε συνετοί, να δούμε το σκεπτικό της απόφασης, να καθαρογραφεί, να διαβιβαστεί στη Βουλή και από εκεί και πέρα έγκριτοι συνταγματολόγοι και τα όργανα του Κοινοβουλίου θα αποφασίσουν για το αν θα καλυφθούν οι έδρες και με ποιο τρόπο. Υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση. Δεν είμαι συνταγματολόγος για να σταθώ στα νομικά ζητήματα και θα μου επιτρέψετε να μην μπω στα χωράφια άλλων.
Πολιτικά, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πολλές αλλαγές ακόμη και στη σύνθεση της εκπροσώπησης του Κοινοβουλίου. Υπάρχει κρίση αντιπροσώπευσης σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο, στον σχηματισμό και στην ανακατανομή των εδρών. Ωστόσο, δε μπορεί να μπαίνει σε αυτό το επίπεδο ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, σε μία χώρα που έχει εισάγει και υπερασπιστεί τις έννοιες του αντιφασισμού και της δημοκρατίας.
Υπό αυτό το πρίσμα είναι απαράδεκτο το σχόλιο που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σπεύδοντας «να πανηγυρίσει» για τη μείωση του αριθμού της απόλυτης πλειοψηφίας μέσα στο Κοινοβούλιο εν όψει και κρίσιμων ψηφοφοριών που έρχονται, όπως για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και παραπομπή υπουργού για τα Τέμπη. Έσπευσαν οι συνταγματολόγοι να αντιδράσουν σε αυτό με βάση την ερμηνεία του Συντάγματος. Ωστόσο, είναι ενδεικτικό ότι η πρώτη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αφορούσε τη μείωση του αριθμού που σχηματίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Ξαναλέω, σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία ας είμαστε συνετοί.
Στο Κοινοβούλιο υπάρχει η ελευθερία επιλογής του εκάστοτε βουλευτή σχετικά με το τι ψηφίζει. Μπορεί οι πολιτικές και οι κοινοβουλευτικές ομάδες να είναι συμπαγείς στην πλειονότητα των ψηφοφοριών, ωστόσο πάρα πολλές φορές έχουμε δει βουλευτές να μην ακολουθούν τη γραμμή και την εισήγηση του κόμματος τους, αλλά να κάνουν διαφορετική επιλογή λόγω διαφωνιών ή λόγω διαφορετικών προτιμήσεων. Αυτά δεν είναι πάγια και αλίμονο αν δεν υπερασπιστούμε το δικαίωμα του κάθε βουλευτή που εκπροσωπεί πολίτες, περιφέρειες, επαρχίες, συγκεκριμένους τόπους με τα ιδιαίτερα προβλήματα τους και αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες, να υπερασπίζεται την άποψή του και το δικαίωμα στην διαφορετική ψήφο.
Για το διήμερο συμπόσιο του Ιδρύματος του Αλέξη Τσίπρα και το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αρχικά να πω ότι ανυπομονώ πάρα πολύ να ξεκινήσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για μας είναι πάρα πολύ ευχάριστο όταν έχουμε το πεδίο συλλογικά να συζητάμε και να βάζουμε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Είναι μία δύσκολη συγκυρία όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το σύνολο θα έλεγα του προοδευτικού χώρου, της ριζοσπαστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας. Υπάρχει μία ευρεία συζήτηση και πρέπει να δούμε σε μία εποχή ψηφιοποίησης, εκσυγχρονισμού, αλλαγής των κοινωνικών και πολιτικών όρων ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να απαντήσουμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας, οι οποίες είναι επιτακτικές. Οι πολίτες στέλνουν με διαφόρους τρόπους τα μηνύματά τους, ένα από αυτά τα μηνύματα είναι το: «Βρείτε τα, συνεργαστείτε, προκειμένου να μας δώσετε μία εναλλακτική λύση διακυβέρνησης για να απαλλαγούμε από τον καταστροφικό κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του». Είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό και ηχηρό μήνυμα, το οποίο φθάνει στα αυτιά μας και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτήν την απαίτηση της κοινωνίας, αλλά και στις δικές μας αρχές και αξίες που μας οδηγούν στο να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της κοινωνίας και τα δημόσια αγαθά.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας με την χθεσινή του παρέμβαση. Προφανώς, δημιουργείται και προκαλείται μία ευρεία συζήτηση, γιατί πάντοτε είναι καίριες και ουσιαστικές οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία στον πολιτικό χώρο και έχει διατελέσει και πρωθυπουργός σε μία δύσκολη συγκυρία για την κοινωνία. Είπε μία πολύ χαρακτηριστική φράση ο Αλέξης Τσίπρας, η οποία εκφράζει όλες και όλους που βρισκόμαστε και υπηρετούμε στον χώρο της Αριστεράς εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι μία από τις σημαντικές τομές τις οποίες έχουμε πάρα πολύ ψηλά: Ότι χρειάζεται να αναδείξουμε μία πατριωτική προοδευτική εναλλακτική πρόταση να υπερασπιστούμε τον πατριωτισμό, για να υπερασπιστούμε την κοινωνία.
Ήταν πολύ χαρακτηριστική η έκφραση διότι για εμάς πάντοτε η Αριστερά ήταν πατριωτική δύναμη. Έχει αποδειχθεί ιστορικά αυτό με τη δράση αριστερών, γυναικών και ανδρών αλλά και αριστερών κομμάτων. Ο πατριωτισμός δεν είναι μόνο η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και της εθνικής κυριαρχίας. Πατριωτισμός είναι και η υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας, των συμφερόντων των πολιτών που ζουν σε αυτήν τη χώρα και πρέπει να απολαμβάνουν και τους κόπους της εργασίας τους και να μην φεύγουν αυτά τα οφέλη σε λίγους και ισχυρούς, είτε εντός είτε και εκτός της χώρας.
Η πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου είναι βέβαιο ότι δημιουργεί και πάρα πολλά προβλήματα στην έκφραση των αιτημάτων των πολιτών διότι γίνεται πιο ισχνή η δύναμη που μπορείς να διεκδικήσεις, να φωνάξεις, να αλλάξεις τους όρους.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι προφανώς μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέρος του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε αυτή τη συγκυρία, όσο και διαχρονικά ήταν πάντοτε υπέρ των συνεργασιών. Εγώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από τον Συνασπισμό μέχρι και τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγαμε ότι μέσα από συνεργασίες, μέσα από τη συλλογικότητα, μέσα από ισχυρά πολιτικά προτάγματα, πρέπει να ενδυναμώσουμε την φωνή μας και την διεκδίκηση μας, προκειμένου να καταστήσουμε ικανό έναν πολιτικό φορέα ο οποίος θα μπορεί να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Να θυμίσω τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος εισήγαγε στην σύγχρονη πολιτική ιστορία την έννοια «κυβερνώσα Αριστερά». Αυτό υπηρετούμε. Αυτό υπηρετεί με συνέπεια και ο Αλέξης Τσίπρας με τις παρεμβάσεις του καλώντας σε συνεργασία συλλογικότητες, αλλά κυρίως ζητώντας την εγρήγορση και τη δραστηριοποίηση των πολιτών που μπορούν όχι μόνο να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν, αλλά και να παράξουν πολιτικά μηνύματα, για να υπάρξει αλλαγή στο πολιτικό σύστημα. Στο ίδιο σχέδιο προφανώς βρισκόμαστε και εμείς με ποικίλες δράσεις.
Έχουμε προσπαθήσει να συνεργαστούμε και να έχουμε κοινό βηματισμό και με άλλους πολιτικούς φορείς, αλλά και με κινήματα και με συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κάποιες προσπάθειες ευοδώθηκαν: Να θυμίσουμε την κατάθεση πρότασης μομφής, να θυμίσουμε τις κοινές δράσεις, ανακοινώσεις και αιτήματα που έχουν καταθέσει τα προοδευτικά κόμματα σε ότι αφορά την γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα. Εκεί υπάρχει συνεργασία και σε επίπεδο πολιτικού αιτήματος και πρωτοβουλιών, αλλά και σε επίπεδο κινηματικής και κοινωνικής δράσης. Οι δυνάμεις μας είναι από κοινού και συγκροτημένες και απαιτούν και δρουν από κοινού. Έχουμε και άλλες περιπτώσεις, όπως το αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, όπου επίσης έγιναν προσπάθειες από εμάς, με το κόμμα της Νέας Αριστεράς αλλά και με ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να κατατεθεί από κοινού και να αφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα και συγκεκριμένα πρόσωπα, που εμείς βάσει της δικογραφίας θεωρούμε ότι έχουν και ποινικές ευθύνες και αυτό που ζητούσαμε είναι να ανοίξει ο φάκελος, να ανοίξει η βεντάλια για τα αδικήματα και για τα πρόσωπα, προκειμένου να γίνει η διερεύνηση μέσα στο Κοινοβούλιο. Είχαμε βεβαίως και μία αναξιόπιστη αντιμετώπιση από ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι πρόσκεινται στον κ. Κασσελάκη τη στάση των οποίων δε θεωρώ πολιτικά σοβαρή, αντιθέτως, είναι αναξιόπιστη, πολύ συγκυριακή και μικροπολιτική.
Για το αν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ενισχύσει την δημοσκοπική εικόνα του
Το Συνέδριο μας θα βοηθήσει σίγουρα στο να συζητήσουμε σε κοινό πεδίο, συλλογικά και μαζικά. Στο να ξεκαθαρίσουμε και να βάλουμε πιο επιτακτικά το δικό μας προγραμματικό πλαίσιο στην αναδιοργάνωση του χώρου. Ταυτόχρονα θα δώσει και έναν τόνο αισιοδοξίας που χρειάζεται ο χώρος.
Όλοι και όλες εμείς, ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντοτε βρισκόμαστε σε κίνηση με πολύ σημαντικούς σταθμούς στην πορεία. Κάθε Συνέδριο, ειδικά στα δημοκρατικά κόμματα, είναι ένας κομβικός σταθμός που συνήθως έχει θετικά αποτελέσματα, όταν γίνεται με δημοκρατικούς και παραγωγικούς όρους. Εκτιμώ ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ καλύτερη, όχι μόνο για μας, αλλά μετά από αγώνες, μάχες και ισχυρές διεκδικήσεις και για την ελληνική κοινωνία.