
Σημεία από τη συνέντευξη της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νατάσας Γκαρά, στο Κόκκινο 105,5
Στην εκπομπή «Δέκα Με… 12» με τον δημοσιογράφο Μπάμπη Χριστακόπουλο στο Κόκκινο 105,5 μίλησε το πρωί του Σαββάτου 12/4/2025 η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, και μεταξύ άλλων επισήμανε:
Για τις αγορές ακινήτων στον Έβρο από ξένους υπηκόους και αν εμπνέουν ανησυχία
Ν. Γκαρά: Προφανώς όλοι κι όλες παρακολουθούμε αυτήν τη συζήτηση που έχει φθάσει και στο Κοινοβούλιο με ερωτήσεις βουλευτών για την αγορά ακινήτων. Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα το τι συμβαίνει στη Θράκη και ιδίως στον Έβρο που είναι συνοριακή περιοχή, ωστόσο νομίζω ότι γίνεται σε λανθασμένη κατεύθυνση. Αυτό που ουσιαστικά θα έπρεπε να συζητάμε είναι ποιοι είναι οι όροι ανάπτυξης της περιοχής και όχι η χρήση όρων που εμένα θα μου επιτρέψετε να μην υιοθετήσω, του τύπου «εποικισμός» από ξένα κεφάλαια ή από ξένους υπηκόους. Απ’ όσο έχω ενημερωθεί και από τις σχετικές υπηρεσίες, οι αγοραπωλησίες που έχουν γίνει στον Έβρο τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια σε αλλοδαπούς αγγίζουν τον αριθμό των 120 περίπου. Αφορά κυρίως σε Βούλγαρους, οι οποίοι αγοράζουν μικρά διαμερίσματα κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως της Αλεξανδρούπολης. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει εμφανιστεί τον τελευταίο χρόνο, υπάρχουν αγοραπωλησίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επίσης πρέπει να ενημερώσουμε τους ακροατές και ακροατές μας ότι στην περιοχή του Έβρου οι διαδικασίες αγοράς από αλλοδαπούς είναι πάρα πολύ αυστηρές, ακριβώς γιατί είναι συνοριακή περιοχή και έχει τα δικά της ευαίσθητα χαρακτηριστικά.. Διότι όταν γίνεται τέτοιο αίτημα από πολίτες τρίτων χωρών περνάνε από επιτροπή όπου συμμετέχει και η ΕΥΠ, συμμετέχουν και οι οικονομικές υπηρεσίες του κράτους προκειμένου να ελέγξουν την ταυτότητα του ανθρώπου που έχει κάνει αίτηση για αγοραπωλησία.
Για την ερήμωση του Έβρου και τη μετανάστευση των νέων από την περιοχή
Αυτό που θα έπρεπε να μας ταράξει και να μας απασχολήσει περισσότερο είναι η ερήμωση του Έβρου και κυρίως του βόρειου, η ερήμωση των χωριών, η μετανάστευση κυρίως των νέων ανθρώπων και νέων επιστημόνων, είτε σε μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο εξωτερικό από την περίοδο της κρίσης κι έπειτα. Είχαμε μία ανακοπή τα τελευταία χρόνια, αλλά βλέπουμε ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς το εξωτερικό, κυρίως νέου επιστημονικού δυναμικού. Βλέπουμε να μην καλλιεργείται η αγροτική γη και μάλιστα σε έναν νομό που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κάμπος της χώρας. Μια πάρα πολύ εύφορη πεδιάδα που μπορεί να προσδώσει πάρα πολλά στην παραγωγή και στο ΑΕΠ της χώρας.
Ωστόσο, εμείς που ζούμε εκεί καθημερινά, βλέπουμε να υπάρχει υποβάθμιση των βασικών υποδομών. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, με τραγική προχρηματοδότηση και τραγική υποστελέχωση. Πριν από λίγες μέρες έβγαλε και ανακοίνωση όπου εκπέμπουν SOS ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Νοσοκομεία μας, το οποίο, και με πρωτοβουλία του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει φτάσει και στη Βουλή και περιμένουμε απαντήσεις από το υπουργείο.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στις δημόσιες μεταφορές, αφού η περιοχή είναι αποκομμένη. Ο μόνος τρόπος για να φτάσεις στη Θράκη είναι οδικώς ή με αεροπλάνο. Δεν λειτουργεί σιδηροδρομική γραμμή εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια, με απόφαση της κυβέρνησης. Ακούμε μόνο υποσχέσεις, αλλά δεν έχουμε δει τα τρένα να κυκλοφορούν στην περιοχή. Δεν υπάρχουν ισχυρές ακτοπλοϊκές συνδέσεις με το κέντρο της χώρας, που πέρα από την μετακίνηση, όπως και το τρένο, θα μπορούσαν να ενισχύσουν και το τουριστικό και το εμπορικό κεφάλαιο και την φθηνή μετακίνηση προϊόντων, το οποίο ενισχύει την παραγωγή.
Για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη του Έβρου
-Η συζήτηση που θα έπρεπε να κάνουμε είναι για την ανάπτυξη και τις προϋποθέσεις ενίσχυσης και θωράκισης της περιοχής του Έβρου και της Θράκης. Διότι η θωράκιση μιας συνοριακής περιοχής γίνεται όταν έχουμε ζωντανό ενεργό πληθυσμό και ενεργή οικονομία.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, από την περίοδο της διακυβέρνησής μας, αλλά και ως αντιπολίτευση, συνεχίζουμε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Είχαμε ασκήσει αναπτυξιακές πολιτικές σε δύσκολες συνθήκες, δίνοντας βάση στην ενίσχυση της ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα. Και όταν λέω ασφάλεια εννοώ την υγειονομική ασφάλεια, την ασφάλεια στις μετακινήσεις, την εύκολη πρόσβαση. Αναπτυξιακά κίνητρα για τη δημιουργία μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής. Επαναλαμβάνω, μιλάμε για μία πάρα πολύ εύφορη και πλούσια γη, για πολύ μεγάλη παραγωγή, αλλά εκεί χρειάζεται δημόσια πολιτική, συγκεκριμένα προγράμματα, που θα ενισχύσει και την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής αλλά και την ανάπτυξη στην περιοχή της Θράκης.
– Χρειάζεται ακόμα ανάπτυξη των πανεπιστημίων και των σχολείων μας και του τομέα της παιδείας. Είναι πολύ χαρακτηριστική η σύγκριση που γίνεται με την γειτονική Αδριανούπολη, η οποία έχει γιγαντωθεί τα τελευταία 15 χρόνια σε πληθυσμό και έχει πάνω από εκατό πανεπιστημιακά τμήματα στην περιοχή. Μία από τις δικές μας προτάσεις είναι να ενισχύσουμε την οικονομία της γνώσης με ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, με ενίσχυση του αριθμού των φοιτητών στα τμήματά μας. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχει πάρα πολύ αξιόλογα τμήματα με παραγωγή πολύ υψηλού επιπέδου γνώσης και έρευνας.
Ενισχύοντας την οικονομία της γνώσης ανοίγει και ένας τεράστιος κύκλος παραγωγής. Στην Ορεστιάδα, π.χ., όπου υπάρχει Πανεπιστημιακό τμήμα Γεωπονίας και Δασολογίας, αρκετοί φοιτητές όταν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό της περιοχής και μένουν στην περιοχή του Έβρου.
– Πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση για τη θωράκιση της περιοχής με αναπτυξιακούς όρους, επενδύοντας ουσιαστικά στο ανθρώπινο κεφάλαιο και όχι να διαστρεβλώνουμε τη συζήτηση μιλώντας για «επικίνδυνο εποικισμό» από αλλοδαπούς. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση, παραγωγή, δουλειά και να υπερασπιζόμαστε την περιοχή μας με αναπτυξιακούς όρους και δημόσιες αναπτυξιακές πολιτικές. Εκεί χρειάζεται παρέμβαση.
– Οι συνοριακές περιοχές, οι παραμεθόριες περιοχές δεν μπορούν να ασφαλίζονται μόνο με φράχτες που ουσιαστικά μας περικλείουν μέσα. Η θωράκιση μιας παραμεθόριας περιοχής γίνεται με ενεργό ανθρώπινο κεφάλαιο, με ενεργή παραγωγή, με ενεργή εργασία. Για μας εκεί πρέπει να πέσει το βάρος των δημόσιων πολιτικών.
– Χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της διασυνοριακότητας και να δούμε τα θετικά που μπορεί να προσδώσει. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη εκροή χρήματος προς την Τουρκία και τη Βουλγαρία από κατοίκους του Έβρου, κυρίως γιατί υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και στενότητα. Αλλά τα καύσιμα και τα υλικά και οι πρώτες ύλες στις γειτονικές χώρες είναι πολύ φθηνότερα. Έχουμε προτείνει να μειωθεί ο ΦΠΑ στην Ελλάδα και στα καύσιμα, αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης, και η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει.
– Επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχαμε ψηφίσει νομοθετική διάταξη που προέβλεπε για την περιοχή της Θράκης και τις μειονεκτικές παραμεθόριες περιοχές να επιδοτείται το λειτουργικό, ενεργειακό και μεταφορικό κόστος στις παραγωγικές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον το Μεταφορικό Ισοδύναμο στα νησιά μας, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και στηρίζει μικρά νησιά, όπως η Σαμοθράκη, είναι και ένα κίνητρο να παραμείνουν οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι στα νησιά. Ωστόσο, έχει να αποδοθεί στις επιχειρήσεις πάνω από δύο χρόνια.
– Δεν υπάρχει δημόσια πολιτική ανάπτυξης για τις παραμεθόριες περιοχές από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αντιθέτως βλέπουμε μία αντιμετώπιση απαξίωσης και αδιαφορίας. Και παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ότι σηκώνεται πάρα πολύ σκόνη με μία ρητορική που ουσιαστικά πάει να χαϊδέψει ακραίες φωνές και ακραία αυτιά. Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση, η συζήτηση που πρέπει να κάνουμε είναι για την πραγματική ανάπτυξη και θωράκιση της περιοχής.