

Καλημέρα συντρόφισσες και σύντροφοι.
Ξεκινάμε μια σημαντική Κεντρική Επιτροπή. Μια Κεντρική Επιτροπή που ταυτόχρονα είναι Κεντρική Επιτροπή και της επανεκκίνησης και της αναγέννησης, αλλά και ενός καθαρού βλέμματος μπροστά, για την επόμενη μέρα και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. και της ελληνικής κοινωνίας. Στις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου, αναλάβαμε όλες και όλοι μαζί μια δέσμευση: να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό και αξιόπιστο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που θα αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για την υποστήριξη των πολιτών, αλλά και για την προοδευτική διέξοδο της πατρίδας μας. Που θα αποτελεί ταυτόχρονα μια δυναμική, ριζοσπαστική και προοδευτική αποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι σε μια άδικη, αντιλαϊκή και καταστροφική κυβέρνηση, αλλά θα είναι ταυτόχρονα και μια δύναμη ξεκάθαρης προοδευτικής προοπτικής διακυβέρνησης, όχι μόνο αντιπολίτευσης, ένα κόμμα της ευρωπαϊκής κυβερνώσας Αριστεράς. Για τον λόγο αυτό είπαμε, από την πρώτη μέρα, ότι πρέπει ταυτόχρονα να πετύχουμε την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και την αναγέννησή του. Για ποιο λόγο; Για να δουλέψουμε σκληρά για την αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή τη μεγάλη αλλαγή έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, έναν τέτοιο δυνατό, καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν αρκεί μόνο η σοβαρότητα, η τεκμηρίωση και η συνέπεια των επεξεργασιών και των θέσεων μας. Δεν αρκεί μόνο ο σεβασμός στις αξίες, στις ιδέες και στα ιδανικά της Αριστεράς, που βάλαμε σε πρώτη προτεραιότητα από την πρώτη μέρα. Απαιτείται και μια δημοκρατική συνεδριακή διαδικασία πραγματικής επανεκκίνησης του κόμματος μας, που θα γίνει υπόθεση της κοινωνίας, που θα μας δώσει νέους και νέες συντρόφους και συντρόφισσες, θα μας δώσει νέες ιδέες και νέες επεξεργασίες και θα μας τροφοδοτήσει και με νέες λειτουργίες. Γιατί η ελληνική κοινωνία απαιτεί έναν πολύ πιο δυνατό, έναν πολύ πιο αποτελεσματικό ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Ξεκινάμε λοιπόν από τη σημερινή Κεντρική Επιτροπή, μία από τις βασικές δεσμεύσεις που είχα καταθέσει και εγώ την πρώτη μέρα της εκλογής μου, τη δημοκρατική διαδικασία του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για ένα συνέδριο θέσεων και καταστατικών αλλαγών. Για να μπορέσουμε να έχουμε, στο τέλος αυτής της διαδρομής και πριν το καλοκαίρι, ένα κόμμα σύγχρονο, ένα κόμμα δυνατό και αποτελεσματικό, με ενιαίο και συγκροτημένο λόγο αλλά και δράση, με ζωντανές οργανώσεις, χωρίς συμβιβασμούς και με ξεκάθαρη ματιά προς το μέλλον. Γιατί ξέρουμε ότι από εδώ και μπρος υπάρχει μόνο το μπροστά, αλλά και ότι η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που ξεκινάει τη συνεδριακή διαδικασία, βρίσκει τη χώρα μας σε μια μεγάλη εκτεταμένη πολιτική κρίση. Μια κρίση δημοκρατίας, μια κρίση δικαιοσύνης, μια κρίση θεσμών, μια κρίση απονομιμοποίησης του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του από τους πολίτες που δικαιολογημένα και μαζικά κινητοποιούνται και διαδηλώνουν για δικαιοσύνη και διαφάνεια.
Αλλά και στο διεθνές επίπεδο, βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστιες τεκτονικές αλλαγές, σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο και ασταθές περιβάλλον. Όλα όσα είχαμε συνηθίσει και είχε συνηθίσει η κοινωνία μας για τον δυτικό κόσμο, μεταβάλλονται και αλλάζουν. Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζει και το διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Αμφισβητεί σύνορα, δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, ανθρώπινα δικαιώματα, προτάσσοντας τον κανόνα του ισχυρού, σε ένα σύγχρονο φαρ ουέστ. Με δισεκατομμυριούχους να ασκούν απευθείας πολιτική εξουσία, με ένα δήθεν αντισυμβατικό λόγο, ο οποίος όμως είναι και επικίνδυνος και ακροδεξιός και βαθιά σκοταδιστικός. Και είναι ένας λόγος που πρώτα απ’ όλα αμφισβητεί την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, για την οποία έχει χυθεί αίμα και έχουν δοθεί αγώνες αιώνες τώρα.
Είναι μια αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη, η οποία όμως αναδεικνύει τόσο τα ελλείμματα όσο και τις υποχρεώσεις του προοδευτικού κόσμου στον παγκόσμιο χώρο. Μας υποχρεώνει σε μια καινούργια οργανωμένη πολιτική δράση για τα θέματα της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, για τον ανθρωποκεντρικό πολιτικό πολιτισμό, αλλά και για όλα τα κοινωνικά δικαιώματα.
Απέναντι σε αυτό το αναθεωρητικό, συντηρητικό και απάνθρωπο τσουνάμι, που δεν λογαριάζει τον άνθρωπο και τη ζωή, σε μια παγκόσμια κοινωνία πολλαπλασιασμού των αβεβαιοτήτων, είναι διπλή υποχρέωση για τη χώρα μας να έχει τη δική της πρωτοβουλιακή εξωτερική πολιτική, σε συνέχεια και των επιλογών μας της περιόδου 2015-’19. Μακριά από επικίνδυνες επιλογές του «δεδομένου συμμάχου» και του υποτελή συμμάχου, που ακολούθησε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
Την ίδια στιγμή το μεγάλο μας σπίτι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, αδύναμη, απροετοίμαστη, με έντονα τα αποτυπώματα της πολιτικής της χρεοκοπίας. Τα μεγάλα λάθη και τα ελλείμματα της Ευρώπης, προσπαθεί να τα καλύψει τώρα με νέα λάθη, εις βάρος όμως των λαών και των κοινωνιών της Ευρώπης. Αυτό αποδεικνύουν και οι πρόσφατες αποφάσεις για το Ταμείο, για την Άμυνα.Προσέξτε: Αντί να βγάλει συμπεράσματα από τις λανθασμένες επιλογές, την χωρίς στρατηγική υπόκλιση στις επιλογές των ΗΠΑ, αντί να συζητήσει και να αποφασίσει η Ευρώπη για τη δική της ευρωπαϊκή πολιτική ενοποίηση, την ενδυνάμωση της κοινωνικής πολιτικής, για μια ενιαία πολιτική ασφάλειας με πρώτο απαιτούμενο την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών, συζητάει για εξοπλισμούς με υπέρογκες δαπάνες, με το Rearm Europe.
Πολύ ορθά η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ευρωβουλή, αλλά και εγώ προσωπικά στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, θέσαμε ξεκάθαρα ερωτήματα, τα οποία δεν απαντήθηκαν ούτε από την ηγεσία της Ευρώπης ούτε από τον κ. Μητσοτάκη. Ερωτήματα που αφορούν την έλλειψη της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης. Ερωτήματα για τον κίνδυνο μείωσης των πόρων, για την κοινωνική συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη. Για το ποιες κοινωνικές ομάδες θα ωφεληθούν από αυτές τις επιλογές και ποια ολιγοπώλια. Για την ανάγκη να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην υποχρέωσή της να προστατεύει όλα τα σύνορα της Ευρώπης και άρα και τα ελληνικά. Για τον ρόλο και τα οφέλη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, που συνεχώς υποχωρεί. Αλλά και για τους όρους με τους οποίους η Τουρκία κάθεται, στρογγυλοκάθεται, θα έλεγα, στο τραπέζι αυτών των συζητήσεων.
Οφείλουμε να δηλώσουμε εδώ από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., όντας συνεπείς στις αξίες, στα ιδανικά και στους αγώνες της Αριστεράς, ξεκάθαρα και δυναμικά ότι η όποια συζήτηση για πυρηνικούς εξοπλισμούς μάς γυρνάει πολλές δεκαετίες πίσω και σε επικίνδυνα μονοπάτια για την ανθρωπότητα. Διότι ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρξε κίνηση για πυρηνικούς εξοπλισμούς που βοήθησε σε κάτι.
Είναι επιτακτική ανάγκη οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη να πάρουν πρωτοβουλίες για μια Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυήτρια της ειρήνης και της κοινωνικής ευημερίας, αλλά και για μια στροφή στην παγκόσμια κοινότητα. Οφείλουμε να το πούμε, συντρόφισσες και σύντροφοι, εδώ από την Ελλάδα, ότι πρέπει να υπάρξει μια στροφή του σεβασμού των διεθνών οργανισμών, που έχουν χάσει και τη δύναμή τους και το κύρος τους. Γιατί έχουν ξεχαστεί και το διεθνές Δίκαιο και τα θέματα του σεβασμού της ακεραιότητας και των επιλογών της κάθε χώρας, και του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των λαών. Πρέπει να λυθούν πρώτα απ’ όλα αυτά τα ζητήματα της ειρήνης και των δικαιωμάτων, για να μπορέσουμε να δώσουμε τη μάχη, που πλέον καθυστερούμε επικίνδυνα, με τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, που δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Απαντήσεις στα προβλήματα όπως είναι η κλιματική κρίση, όπως είναι η εξάντληση των πόρων, όπως είναι οι υπερεξουσίες και τα υπερκέρδη των υπερεθνικών μονοπωλιακών ομίλων, όπως είναι όμως και η τεχνητή νοημοσύνη, οι παγκόσμιες ανισότητες, το νέο μεταναστευτικό πρόβλημα. Γιατί όσο δεν λύνουμε τα μεγάλα ζητήματα, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και γίνονται πυριτιδαποθήκη παγκόσμια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριζε και υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό εγχείρημα, για την ευρωπαϊκή στρατηγική για την άμυνα και την ασφάλεια. Και υποστηρίζει σήμερα ότι πρέπει να υπάρχει και ευρωπαϊκή στρατηγική για την αυτονομία της Ευρώπης και τη χειραφέτησή της. Πρέπει αυτή η κοινή πολιτική για την άμυνα και την ασφάλεια να προασπίζει όλα τα σύνορα της Ευρώπης και πρώτα απ’ όλα την ειρήνη, αλλά και μια δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη και πράσινη Ευρώπη.
Οφείλουμε να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η Ευρώπη αλλά και ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκαν το κουράγιο να αρθρώσουν ούτε μία λέξη, για να μη διαταράξουν τα δήθεν ήρεμα νερά με τον κ. Ερντογάν, μπροστά στην πρωτοφανή δίωξη και φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, του Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και εκατοντάδων άλλων προοδευτικών πολιτών στη γειτονική χώρα. Εμείς, συντρόφισσες και σύντροφοι, πορευόμαστε με τη δημοκρατία και το δίκαιο χωρίς εξαιρέσεις. Για τον λόγο αυτό ανέλαβα πρωτοβουλία και έστειλα επιστολή συμπαράστασης στον Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδικάζοντας την απαξίωση και του κράτους δικαίου στη γείτονα χώρα.
Για τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οι πρωτοβουλίες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο συνολικά πρέπει να προσανατολίζονται σε ένα συγκεκριμένο εθνικό στόχο που τον τηρούμε απαρέγκλιτα: την προστασία της κυριαρχίας μας, τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και την προάσπιση της ειρήνης. Προφανώς μας ανησυχεί ότι η κυβέρνηση, επαναπαυμένη στη Διακήρυξη των Αθηνών, υποβαθμίζει τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, όπως αποδείχτηκε και με τα σοβαρά προβλήματα στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου το πρόσφατο χρονικό διάστημα.
Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, στο πλαίσιο βέβαια του διεθνούς Δικαίου, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές αυτές που ανέφερα και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποκλειστικά για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Και είναι θετικό σε αυτόν τον παράλληλο διάλογο ότι έγινε μια πρώτη συζήτηση για το Κυπριακό, που μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου για το καλοκαίρι. Εδώ όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το νήμα πρέπει να πιαστεί από εκεί που το άφησαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, στη βάση δηλαδή των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα. Και, προσέξτε, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Για τον λόγο αυτό στηλιτεύσαμε την απαράδεκτη τοποθέτηση του κ. Τσάφου στο υπουργικό συμβούλιο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει μιλήσει για τον απαράδεκτο όρο «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», προσπαθώντας μετά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παθητική εξωτερική πολιτική, που οδηγεί τη χώρα μας στην απουσία της από κρίσιμες συζητήσεις, όπως βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα. Η χώρα μας πρέπει να είναι παρούσα και σε ένα σχέδιο βιώσιμης ειρήνης για την Ουκρανία, που θα προβλέπει τον τερματισμό της παράνομης ρωσικής εισβολής. Θα πρέπει να είναι παρούσα σε μια συζήτηση για τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα, αλλά και τη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού, όπως έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ. Η Ελλάδα όμως πρέπει να είναι παρούσα στην αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη Συρία, μέσα από μια διεθνή διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και δεν έχει απαντήσει ακόμη η κυβέρνηση. Βλέπουμε σε πολλά πεδία και της εξωτερικής πολιτικής ότι ο κ. Μητσοτάκης δημιουργεί κινδύνους και υποχωρήσεις.
Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίον επιβάλλεται η αλλαγή της κυβέρνησης: για να μπορέσει η χώρα μας να προχωρήσει και γεωπολιτικά και να προχωρήσει και κοινωνικά.
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Είναι όμως και τα μεγάλα θέματα στο εσωτερικό της χώρας που επιβάλλουν την πολιτική αλλαγή. Οι πολίτες βλέπουν και διαδηλώνουν δηλώνοντας ότι δεν πάει άλλο. Δεν πάει άλλο με τη δεξιά συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης. Το «ελληνικό θαύμα» του κ. Μητσοτάκη εξαντλείται στα δισεκατομμύρια υπερκερδών των καρτέλ, όπως με συνέπεια ανέδειξε πρώτο το κόμμα μας, τα τελευταία χρόνια, αμέσως μετά την πανδημία. Γιατί πρέπει να θυμόμαστε πώς ανοίγουν τα πολιτικά μέτωπα στη χώρα μας και από ποιους.
Η χώρα δεν έχει παραγωγικό και αναπτυξιακό σχέδιο και αυτό είναι κρίσιμο. Χωρίς Navigator πηγαίνουμε στην οικονομία. Η περιφέρεια ερημώνει – ιδιαίτερα η ακριτική ύπαιθρος. Το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών βρίσκεται εκτός ελέγχου, ενώ το ιδιωτικό χρέος και οι πλειστηριασμοί απειλούν την κοινωνική συνοχή. Η Ελλάδα είναι προτελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε όρους αγοραστικής δύναμης. Και με βάση πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, είμαστε 30% κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης στην παραγωγή Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ανά κάτοικο. Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός των καρτέλ, της αισχροκέρδειας, της υπερφορολόγησης, του brain drain, των ανύπαρκτων εργασιακών δικαιωμάτων και συλλογικών συμβάσεων, αλλά και της στεγαστικής κρίσης και του πληθωρισμού.
Αλλά και ο πρωθυπουργός του εγκλήματος των Τεμπών και του σχεδίου συγκάλυψης των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, της υποβάθμισης του κράτους δικαίου και της παραβίασης του Συντάγματος. Και τελευταίο πιο τρανταχτό παράδειγμα όλων των παραπάνω είναι όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην Προανακριτική Επιτροπή για τον κ. Τριαντόπουλο, όπου ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα, κορόιδεψε την Βουλή, κορόιδεψε τους πολίτες. Έλεγαν υποκριτικά στο Κοινοβούλιο ότι θα υπερψηφίσουν την Προανακριτική Επιτροπή, αλλά δεν την έχουν αφήσει να λειτουργήσει και σκοπεύουν να την τερματίσουν χωρίς να λειτουργήσει, χωρίς να γίνει έλεγχος.
Χθες ο δήθεν γενναίος κ. Τριαντόπουλος -έτσι δεν λέγανε τα non paper του Μαξίμου;- έστειλε ένα προσβλητικό υπόμνημα 300 λέξεων για να κλείσει τη συζήτηση στην Προανακριτική. Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή και έχουμε μια σταθερή άποψη από την πρώτη μέρα μετά τα Τέμπη για το ότι όλα πρέπει να συζητηθούν στη Βουλή και όλα να αποκαλυφθούν στη Βουλή. Είπαμε λοιπόν ότι δεν μπορεί να γίνει έλεγχος χωρίς να υπάρχουν μάρτυρες, χωρίς να υπάρχουν δικογραφίες, χωρίς να υπάρχουν πραγματογνωμοσύνες.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως φιμώνει και απαξιώνει και τη Βουλή, γιατί πρακτικά φιμώνει και απαξιώνει τους πολίτες και τους εκπροσώπους των πολιτών. Παραβιάζει το Σύνταγμα ακόμα μια φορά. Παραβιάζει όμως και την ποινική διαδικασία και τον Κανονισμό της Βουλής. Είναι βαθιά παράνομη η εξέλιξη η οποία προαλείφεται στην Προανακριτική Επιτροπή και σε αυτό συνηγορεί η συντριπτική πλειοψηφία των συνταγματολόγων αλλά και των καθηγητών του Ποινικού Δικαίου. Το λέμε ξεκάθαρα στους Έλληνες πολίτες, γιατί εκεί δεσμευόμαστε και εκεί απολογούμαστε: Δεν θα νομιμοποιήσουμε επ’ ουδενί αυτή τη διαδικασία και δεν θα του επιτρέψουμε να το πάει στα κρυφά.
Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι εμείς θα είμαστε η φωνή της δικαιοσύνης και της κοινωνίας μέσα στη Βουλή. Αυτή είναι η κοινωνική και πολιτική μας υποχρέωση. Γι’ αυτό και από τη πρώτη μέρα διαφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να γίνει Προανακριτική μιας μέρας για να ξεφύγει στα γρήγορα και ο κ. Τριαντόπουλος, αλλά ουσιαστικά και ο κ. Μητσοτάκης. Και καλούμε το ίδιο να κάνουν και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα με έναν ξεκάθαρο δημόσιο λόγο αλλά και τρόπο.
Απαιτούμε να έρθουν στη Βουλή και να καταθέσουν κρίσιμοι μάρτυρες. Αυτό επιβάλλει το Δίκαιο. Είναι κανόνας δικαιοσύνης, αυτό ζητάει και η κοινωνία. Να έρθουν οι συγγενείς, να έρθουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Να έρθουν ένστολοι, να έρθουν πραγματογνώμονες. Να έρθουν όλοι όσοι συμμετείχαν στις συσκέψεις για το μπάζωμα, που αποκαλύφθηκε από τα e-mail του κ. Τριαντόπουλου. Αλλά κυρίως να έρθει ο κ. Μητσοτάκης. Να έρθει στη Βουλή να απολογηθεί μαζί με τον κ. Σκέρτσο και τον κ. Γεραπετρίτη.
Είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους και όλες ότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται να έρθει στη Βουλή γιατί φοβάται την αλήθεια. Φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί ποιος ήταν τελικά ο εντολέας του μπαζώματος. Εμείς, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν θα δεχτούμε το κοινοβουλευτικό και αντισυνταγματικό πραξικόπημα που ετοιμάζουν. Θα τους αποκαλύπτουμε στην κοινωνία που απαιτεί αλήθεια, που απαιτεί ασφάλεια, που απαιτεί δικαιοσύνη, που απαιτεί οξυγόνο. Γιατί η δικαιοσύνη και η δημοκρατία είναι το οξυγόνο της ελληνικής κοινωνίας, αυτό που τροφοδοτεί τους αγώνες μας και τα όνειρά μας.
Και εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Εμείς έχουμε ζητήσει η έρευνα και ο έλεγχος να αφορά τους πάντες. Να επεκταθεί και στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και στην περίοδο υπογραφής των συμβάσεων της 717. Το είπαμε επίσημα στη Βουλή, το έχουμε πει εγγράφως, έχουμε ζητήσει να μην υπάρχει προστασία σε πολιτικά στελέχη. Και αυτό αφορά προφανώς και εμάς, γιατί θέλουμε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Και πιστεύουμε ότι η αλήθεια θα τροφοδοτήσει τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα.
Αυτό κάνουμε σε απόλυτη συνέπεια εδώ και δύο χρόνια και στη Βουλή -και το κάνουμε όλοι και όλες- αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλάβαμε όλες τις πρωτοβουλίες για να γίνει ευρωπαϊκό θέμα το θέμα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα, αλλά και το έγκλημα των Τεμπών, για να υπάρχει φως και δικαιοσύνη. Και θα είναι και ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσω και εγώ στις Βρυξέλλες τη μεθεπόμενη εβδομάδα που θα επισκεφθώ την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Κύριοι της κυβέρνησης, κύριε Μητσοτάκη, θα απολογηθείτε στον ελληνικό λαό. Οι ένοχοι θα πληρώσουν όσο ψηλά και αν βρίσκονται, όσα σχέδια και αν εξυφαίνετε.
Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι ήρθαμε εδώ 6 χρόνια σχεδόν μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς να έχει φέρει η κυβέρνηση τον εφαρμοστικό νόμο για την αλλαγή των κανόνων της ευθύνης των υπουργών. Θυμίζω ότι τότε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έγινε η συνταγματική αλλαγή για να μην έχουν προνόμια τα πολιτικά πρόσωπα στον έλεγχο σε σύγκριση με τους πολίτες. Και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται δημόσια ερωτήματα για τον κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων.
Ποιος είναι ο λόγος και ποιο το κίνητρο αυτής της καθυστέρησης; Για ποιο λόγο δεν έχει υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης την τροπολογία, που έχουμε φέρει δυο φορές στη Βουλή, για την κάλυψη του δικού του ελλείμματος; Δεν έκανε τίποτα γιατί, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν θέλει να έχουν ίση μεταχείριση οι υπουργοί με τους πολίτες και κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει τις εξελίξεις. Φοβούνται την ισονομία, φοβούνται την αλήθεια και δεν το κρύβουν.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έχει βάλει τη χώρα σε μια πρωτοφανή θεσμική κρίση. Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά έχει διοριστεί η ηγεσία της Δικαιοσύνης, η οποία αμφισβητείται από το σύνολο σχεδόν των συλλογικών οργάνων των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Άπαντες αναδεικνύουν ότι η ηγεσία της δικαστικής εξουσίας έχει ουσιαστική και βασική ευθύνη για την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη. Και σε αυτό ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης. Οι δικές του επιλογές μας έφεραν ως εδώ.
Αλλά εμείς πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη, για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα μας, η οποία θα συγκρουστεί με το καθεστώς εξουσίας και θα αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια. Και θα έχει βασική επιλογή και την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να μην αποτελεί το «μακρύ χέρι» της εκάστοτε κυβέρνησης. Μια από τις βασικές μας δεσμεύσεις είναι η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, το σύνθημα που πλέον επικρατεί σε όλη την ελληνική κοινωνία είναι το «δεν πάει άλλο». Απαιτείται πολιτική αλλαγή και απαιτείται γρήγορα, τώρα. Όσο περνάει ο καιρός, η ελληνική κοινωνία και η πατρίδα μας μετράει πληγές. Είναι λοιπόν κοινωνική ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση, που λειτουργεί εις βάρος των Ελλήνων και των Ελληνίδων και της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός σε μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση. Δεν τους εμπιστεύεται η ελληνική κοινωνία και δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής.
Αυτό φάνηκε από τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, που ο κ. Μητσοτάκης βιάστηκε, με αλαζονεία, να παραφράσει το μήνυμά τους. Ο λαός απαιτούσε καλύτερη ζωή, δικαιοσύνη, διαφάνεια και ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι ζητάει να εφαρμοστεί η αξιολόγηση στο Δημόσιο. Αυτό κατάλαβε. Προφανώς εννοεί την αξιολόγηση που έκανε ο ίδιος στον «άριστο» κ. Δοξιάδη για να τον βάλει στο υπουργικό συμβούλιο.
Με έναν ανασχηματισμό, συντρόφισσες και σύντροφοι, που απέδειξε ότι τελείωσαν τα καύσιμα του κ. Μητσοτάκη. Δεν είχε ούτε τη δυνατότητα να κρατήσει για λίγες μέρες το αποτύπωμα της αλλαγής. Για ποιο λόγο; Γιατί επέλεξε πρώτα απ’ όλα να παραμείνουν σε σοβαρές και κρίσιμες θέσεις πολιτικά πρόσωπα που έχουν προσβάλει την ελληνική κοινωνία, που συνδέονται με το μεγάλο πρόβλημα της κρίσης, δημοκρατίας, θεσμών και αξιοπιστίας. Έκανε και μια περιορισμένη ανακύκλωση απαξιωμένων προσώπων. Και δεν έχει εφεδρείες. Γιατί εκτός από τον κ. Δοξιάδη, -που αναγκάστηκε σε παραίτηση μέσα σε λίγες ώρες, μετά από τη δική μας πίεση, την επαναλαμβανόμενη και με αποδείξεις θεσμική πίεση- έχουμε και τον κ. Τσάφο με τις απαράδεκτες διατυπώσεις για την κατεχόμενη Κύπρο, που ξεσήκωσε αντιδράσεις πολλές και δημόσιες και μέσα στη Νέα Δημοκρατία.
Όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να αλλάξει την ατζέντα, δεν μπορεί. Αυτό φάνηκε και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις-εμπαιγμό για τον κατώτατο μισθό. Μετράει μέρες. Και το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο κατήφορος είναι επικίνδυνος για τη χώρα και για την κοινωνία και γι’ αυτό πρέπει να επιταχυνθεί το συντομότερο η πολιτική αλλαγή.
Όμως, συντρόφισσες και σύντροφοι, εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος και η δική μας ευθύνη και η βασική μας υποχρέωση και στην προσυνεδριακή διαδικασία. Η διέξοδος στα αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς κυβέρνησης πρέπει να είναι ξεκάθαρα προοδευτική. Δεν μπορεί να είναι ούτε μια δεξιά ανακύκλωση, ούτε μια συμμαχία με ακροδεξιά στροφή. Γι αυτό τον λόγο, με συνέπεια από τις πρώτες μέρες της εκλογής μου εδώ και τέσσερις μήνες, με σεβασμό στις απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών και των Ελληνίδων, αλλά και στις συνεδριακές μας αποφάσεις, απευθύναμε ένα ξεκάθαρο κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας, για να υπάρχουν κοινές δράσεις. Παράλληλα με την προσπάθεια επανεκκίνησης του κόμματος, αναλάβαμε πρωτοβουλίες και σε πολιτικό επίπεδο. Και να ξέρετε, δεν είναι καθόλου εύκολο να στήσουμε ξανά στα πόδια το κοινό μας σπίτι και ταυτόχρονα να λύνουμε και προβλήματα, αγκυλώσεις, εγωισμούς και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και στο πολιτικό σύστημα.
Ζητήσαμε λοιπόν η κουβέντα να γίνει για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και της δημοκρατίας, με συγκεκριμένο προγραμματικό περιεχόμενο. Ορισμένα παραδείγματα των τελευταίων τεσσάρων μηνών: Να σπάσουμε τα καρτέλ πρώτα απ’ όλα στις τράπεζες, να καταπολεμήσουμε την αισχροκέρδεια, να αποκαλύψουμε την αναξιοκρατία, τη διαπλοκή και να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου. Να διασφαλίσουμε εργασιακά δικαιώματα, να βελτιώσουμε τους μισθούς και τα εισοδήματα και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Και ετοιμάζουμε και την πρόταση για τους συνταξιούχους. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα και τη δημόσια Υγεία και τη δημόσια Παιδεία. Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με συγκεκριμένο και νομοτεχνικό αποτύπωμα μέσα στη Βουλή.
Σε κάθε ευκαιρία. εμείς ζητάμε όλες αυτές οι πρωτοβουλίες να τη στηρίζουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. Γιατί η κοινωνία ζητάει διέξοδο, θέλει να έχει προοπτική. Και πρέπει η προοπτική αυτή, για να είναι προοδευτική, να έχει και κυβερνητική διέξοδο. Δεν πρέπει να είναι μόνο αντιπολίτευση. Για τον λόγο λοιπόν, εμείς είπαμε ότι χρειάζεται να γίνει ένας διάλογος, αλλά με προγραμματική βάση και με σαφές χρονοδιάγραμμα. Καταθέσαμε λοιπόν δημόσια προτάσεις.
Ζητήσαμε να υπάρχει κοινή υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την κ. Λούκα Κατσέλη, από όλα τα κόμματα τα προοδευτικά και δημοκρατικά μέσα στη Βουλή. Και την πρόταση αυτή οφείλω να πω ότι εμείς την καταθέσαμε πρώτα απ’ όλα στους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες, γιατί εκεί κρίνονται οι πολιτικές προτάσεις, ακόμα και αν δεν αντέχουν οι ηγεσίες να συζητήσουν γι’ αυτές.
Η πρότασή μας και σαν πολιτικό διάδρομο περιλαμβάνει πολλά εναλλακτικά εργαλεία διαλόγου: κοινοβουλευτική συμπόρευση, δημόσιο πολιτικό φόρουμ διαλόγου με τις δυνάμεις που συμφωνούν για μία προγραμματική συζήτηση, αλλά και κοινωνικές συνεργασίες σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Γιατί ξέρουμε ότι οι μεγάλες αλλαγές προϋποθέτουν και κοινωνική διεκδίκηση αλλά και αγώνες. Τίποτα δεν θα χαριστεί.
Αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί η δική μας πολιτική επιλογή δεν υποκλίνεται σε κομματικούς εγωισμούς και σε προσωπικές διαδρομές, αλλά πρώτα απ’ όλα γιατί και εγώ προσωπικά ξέρω ότι πάνω απ’ όλα είναι η πολιτική και κοινωνική ανάγκη του ελληνικού λαού. Και αυτή μας καθορίζει, αυτή μπορεί να αλλάξει τις πολιτικές εξελίξεις και να πιέσει γι αυτές. Ξέρουμε και ξέρω, συντρόφισσες και σύντροφοι -και αυτό ήταν κι ένα από τα βασικά στοιχεία που με στήριξαν όταν πήρα την απόφαση της υποψηφιότητας- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι η πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα, ο καταλύτης και ο εγγυητής της προοδευτικής διεξόδου της χώρας.
Αυτό κάναμε λοιπόν και με το αίτημα για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Το καταθέσαμε σε όλα τα κόμματα για να υπάρχει κοινή υποστήριξη, για να έρθει ο κ. Μητσοτάκης να απολογηθεί για το έγκλημα των Τεμπών. Αυτό κάναμε με το αίτημα για κοινή πρόταση δυσπιστίας. Αυτό κάνουμε μέσα στην Προκαταρκτική Επιτροπή αυτές τις μέρες, με απόλυτη συνέπεια. Και να το ξεκαθαρίσουμε: Εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι φέραμε πριν τη πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή τον κ. Μητσοτάκη. Τον στήσαμε στη γωνία, τον εκθέσαμε και δυο φορές έφυγε, όταν τον ρωτούσα αν θα έρθει στην Προκαταρκτική Επιτροπή να καταθέσει ως οφείλει απέναντι στη Βουλή και απέναντι στους Έλληνες πολίτες.
Όσο και αν ενοχλεί κάποιους, εμείς είμαστε και η προγραμματική και η δομική και η δυναμική αντιπολίτευση απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη. Συντρόφισσες και σύντροφοι, εμείς ακούμε το αίτημα της κοινωνίας που μας λέει «βρείτε τα για να φύγει ο Μητσοτάκης όσο γίνεται νωρίτερα». Για τον λόγο αυτό προτείναμε ένα κάλεσμα συζήτησης στις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις.
Η άρνηση άλλων πολιτικών χώρων ή η καθυστέρηση απαντήσεων, πρώτα απ’ όλα στερεί από την ελληνική κοινωνία την προοπτική της και τις λύσεις. Και όσοι αρνούνται ή όσοι θα αρνηθούν, πρέπει να απολογηθούν πρώτα απ’ όλα στους πολίτες. Γιατί εμείς έχουμε εφαρμόσει και υποστηρίξει απόλυτα και το κοινωνικό και το πολιτικό μας καθήκον. Όποιος υποτιμά τη λαϊκή απαίτηση για συνεργασίες και προοδευτικό λαϊκό μέτωπο, όποιος αμφισβητεί τη δυναμική του, αμφισβητεί τους πολίτες και τις ανάγκες τους και ευνοεί τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, αλλά και τα σχέδια του συστήματος εξουσίας που τον στηρίζει, που θέλουν την προοδευτική αντιπολίτευση διασπασμένη. Αυτό το καταλαβαίνουν πολύ καλά οι προοδευτικοί πολίτες. Γι’ αυτό και ζητούν λύσεις και ψάχνουν διέξοδο. Και μας ζητούν να υπερβούμε και αγκυλώσεις και διαχωρισμούς.
Επειδή όμως το σύστημα εξουσίας καταλαβαίνει πολύ καλά και τα όρια του κ. Μητσοτάκη αλλά και το μέγεθος της αμφισβήτησης, έχει επιλέξει να ανασύρει ξανά τη ρητορική του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Το βλέπουμε πλέον αυτό να πολλαπλασιάζεται τις τελευταίες μέρες. Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αλλά και το σύστημα εξουσίας βλέπουμε να υπηρετεί με ζηλευτή συνέπεια η κ. Κωνσταντοπούλου, που σήμερα προσπάθησε να θολώσει ακόμα και τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για το έγκλημα των Τεμπών.
Οφείλω λοιπόν εδώ να δηλώσω προς όλες τις πλευρές: Είμαστε υπερήφανοι για ό,τι πέτυχε η κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Είμαστε υπερήφανοι που στηρίξαμε τη χώρα να βγει από τη χρεοκοπία των δεξιών πολιτικών και του πελατειακού κράτους. Είμαστε περήφανοι που ήμασταν εμείς κυβέρνηση όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και ενισχυμένη γεωπολιτικά. Που εφαρμόσαμε φιλολαϊκές πολιτικές μέσα σε ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια. Που δώσαμε πνοή σε ένα σύστημα Υγείας που κατέρρεε. Που υπογράψαμε την πατριωτική συμφωνία των Πρεσπών. Και, σύντροφοι και συντρόφισσες, εμείς όλα αυτά τα κάναμε την ώρα που η κ. Κωνσταντοπούλου κατέβαινε στα συλλαλητήρια μαζί με τα πιο ακροδεξιά στοιχεία της κοινωνίας, με τους λαϊκιστές της Νέας Δημοκρατίας και τους χρυσαυγίτες, για να μην ξεχνιόμαστε.
Εμείς είμαστε έτοιμοι όμως να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και για τα λάθη του παρελθόντος, που πλήγωσαν τους πολίτες. Και ξέρουμε -και αυτό να το πιστέψουμε βαθιά και να το υλοποιήσουμε- ότι μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον λαό περνάει και από μια θαρραλέα και έμπρακτη αυτοκριτική και για επιλογές και για προσωπικές διαδρομές. Και αυτό αφορά και τα λάθη που μας αφορούν για όλη την προηγούμενη περίοδο.
Όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία για τον λαό είναι ότι εμείς επιλέξαμε αυτή την πρόταση για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, που περιλαμβάνει και τον προοδευτικό διάλογο και τις συνεργασίες, να την προσδιορίσουμε και στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης σε συγκεκριμένες προτάσεις και προγραμματικούς άξονες. Για ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Γιατί πρώτα απ’ όλα εμείς δεν μιλάμε απλά για αλλαγή. Εμείς έχουμε και πολιτικό σχέδιο και πολιτικό όραμα. Και γιατί εκεί, στο πρόγραμμα, κρινόμαστε όλοι. Εκεί αναδεικνύεται ποιος υπηρετεί πραγματικά τον πολίτη. Αλλά και ποιος έχει προτάσεις που πραγματικά στηρίζουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα πρώτα απ’ όλα των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων τάξεων. Ποιος μπορεί να υποστηρίξει σήμερα τους μη προνομιούχους, τους χαμηλόμισθους εργαζομένους με την ελαστική εργασία, τους νέους με επισφαλή εργασία και χωρίς μέλλον, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την αγροτιά, που υποφέρουν. Ποιος έχει προτάσεις που μπορούν να ανατρέψουν την κοινωνική -και γεωγραφικά αλλά και κοινωνικά- άνιση κατανομή του παραγόμενου πλούτου, που μεγεθύνει τις ανισότητες σήμερα. Και ποιος δεν εξαντλείται σε ισορροπίες διαχειριστικές ή σε ανέξοδες για το σύστημα παραστάσεις δημοσιότητας.
Οι απόψεις μας και οι προτάσεις μας, συντρόφισσες και σύντροφοι -και αυτές θα συζητήσουμε στο Συνέδριό μας- παρεμβαίνουν στην ουσία των προβλημάτων. Δύο είναι τα πεδία: Το ένα η λειτουργία της δημοκρατίας και η πρόσβαση όλων στα αγαθά της ζωής και της προόδου με κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Και το δεύτερο είναι η ολιγοπωλιακή συγκέντρωση της αγοράς, οι σχέσεις παραγωγής και η εκμετάλλευση που δημιουργείται σήμερα στη χώρα μας και εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων και εις βάρος των πολιτών και των εργαζομένων.
Εκεί παρεμβαίνει το πρόγραμμά μας. Αυτές τις σχέσεις αλλάζει, την ουσία της εκμετάλλευσης και της ανισότητας. Γιατί θέλω να το πω, συντρόφισσες και σύντροφοι, ο στόχος μας και ο στόχος μου δεν είναι να υπάρχει ένας καλύτερος, έστω τιμιότερος, διαχειριστής αυτού του συστήματος, το οποίο είναι στη ρίζα του άδικο. Θέλουμε να το ανατρέψουμε. Και όπως μου είπε ένας επαγγελματίας στην Καρδίτσα πριν από δέκα μέρες, «η Αριστερά ήταν πάντοτε το αγκάθι που ξύπναγε, που έλεγε την αλήθεια, που δεν φοβόταν».
Εμείς λοιπόν θέλουμε να είμαστε η δημιουργική δύναμη για την πρόοδο της κοινωνίας. Δεν συμβιβαζόμαστε. Δεν είμαστε διαχειριστές. Η ανατροπή της κοινωνικής αδικίας και η εφαρμογή της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι το όραμά μας. Γι’ αυτό και η συζήτηση για την επόμενη μέρα και για την προοδευτική συνεργασία πρέπει να μεταφερθεί τώρα πια στις προγραμματικές προτάσεις. Γιατί πρέπει να αποκτήσει πρόσημο και πρόσωπο η προοδευτική αλλαγή. Να εμπνέει την κοινωνία και να αναγκάζει και τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν και να κριθούν.
Γι’ αυτό τον λόγο, έχει μεγάλη σημασία η συνεδριακή μας προετοιμασία. Που θα ολοκληρώσει τις προτάσεις μας και τις θέσεις μας για τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές. Ήδη και από τη συνέχεια του κόμματος μας, αλλά και την παρουσία μας στη Βουλή, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις κατοχυρωμένες στον δημόσιο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. . Πάνω σε αυτές θα χτίσουμε. Πρώτα απ’ όλα, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έχει πρόταση και σχέδιο για μια δημοκρατική, ισχυρή πολιτεία, η οποία θα είναι ριζικά μεταρρυθμιστική, με ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά και με ισχυρές ανεξάρτητες Αρχές και θεσμούς. Που θα στηρίζει την αυτοδιοίκηση για την αποκέντρωση, αλλά και για να υπάρχει πραγματική ακριτική πολιτική, που δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. Και για μια σχεδιασμένη και με οικονομικά εργαλεία αλλά και θεσμούς περιφερειακή ανάπτυξη.
Ένας δεύτερος τομέας ξεκάθαρος είναι ότι για μας η πολιτεία δεν πρέπει να έχει μόνο σχέδιο, αλλά πρέπει να έχει και έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός πρώτα απ’ όλα πρέπει να είναι έλεγχος της αγοράς, έλεγχος της αισχροκέρδειας, έλεγχος των καρτέλ, έλεγχος στην αγορά ενέργειας, στην αγορά την τραπεζική, στο εμπόριο. Γιατί σήμερα κυριαρχούν τα καρτέλ. Γιατί ακόμα και την υποχρέωση του ελέγχου δεν την εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης. Και εδώ είναι προφανές ότι όπου υπάρχει μονοπωλιακή συγκέντρωση και όπου υπάρχει κοινωνική και δημόσια ευθύνη, σαφέστατα και θα πρέπει και να αξιοποιηθεί και να ενισχυθεί το ποσοστό του Δημοσίου, ώστε να υπάρχει δημόσιος έλεγχος στους τομείς που θα δώσουν φτηνές τιμές και στον λαό και στις επιχειρήσεις. Αυτό είναι ήδη πολιτική μας απόφαση και επιλογή.
Αλλά χρειαζόμαστε όμως και μια πρόταση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, γιατί η χώρα δεν έχει σήμερα παραγωγικό σχέδιο. Και εδώ το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να ακούσει την επιστήμη και να την κρατήσει στην Ελλάδα. Και αναφέρομαι στους νέους και τις νέες της χώρας μας. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο να είναι σύγχρονο, να είναι κυκλικό, να είναι πράσινο, να είναι κλιματικά ουδέτερο και ταυτόχρονα να μην έχει τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας στην πρώτη ανάγνωση, γιατί σήμερα δεν υπάρχει στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα. Και πρέπει να είναι συνδεδεμένος ο πρωτογενής τομέας με έναν δευτερογενή τομέα και μια βιομηχανική στρατηγική για την Ελλάδα. Για να έχουμε πραγματικά καλές θέσεις εργασίας, αλλά και να έχουμε και καλές αμοιβές και να έχουμε και ενίσχυση της δικής μας αυτονομίας, στον βαθμό που μπορούμε, στην οικονομική πολιτική.
Και εδώ εκ των προτέρων πρέπει να πω, για να απαντήσω στο ερώτημα πώς αλλάζουν οι παραγωγικές σχέσεις, γιατί δεν είμαστε απλά διαχειριστές. Εδώ πρέπει να υπάρχουν σαφείς προτεραιότητες στα οικονομικά εργαλεία της πολιτείας, που να χρηματοδοτούν και να προβλέπουν πρώτα απ’ όλα την ενίσχυση των συνεταιρισμών, των ενεργειακών κοινοτήτων, των ομάδων παραγωγών, της κοινωνικής οικονομίας, της περιφερειακής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Έτσι αλλάζουν οι παραγωγικές σχέσεις, έτσι αλλάζει η πολιτική, έτσι αλλάζει η ζωή, έτσι προοδεύει μια χώρα. Και υπάρχουν καλά παραδείγματα σε αυτή την κατεύθυνση.
Και αυτή η πολιτική εξασφαλίζει ταυτόχρονα και τις δυνατότητες για να υπάρχει κοινωνικό κράτος, δημόσια Παιδεία, δημόσια Υγεία, νερό, ενέργεια. Αλλά και δημόσια πολιτική για τη στέγη, που δεν εφαρμόζεται καμιά πολιτική για τη στέγη στη χώρα μας. Και φυσικά προσβασιμότητα: από το μεταφορικό ισοδύναμο μέχρι τις δημόσιες, ασφαλείς και κλιματικά ουδέτερες μεταφορές που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Αυτή είναι η πολιτική της ανθεκτικότητας που έχει και κοινωνική ανθεκτικότητα και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα και όχι η δημιουργία μιας fake μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, που δημιουργεί μόνο ανισότητες. Γιατί σχεδιάζουμε και εκεί μια καινούργια εξόρμηση – και το ανέφερα. Και βέβαια όλα αυτά πρέπει να συνδεθούν με μια πρωτοβουλιακή εξωτερική πολιτική που σας είπα και δεν θα το αναλύσω περαιτέρω.
Ένα πεδίο όμως, συντρόφισσες και σύντροφοι, που θα αναμετρηθούμε και οφείλουμε να το ανοίξουμε και σήμερα εδώ, γιατί το έχουμε συζητήσει στο κόμμα μας, είναι το πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία θα συζητηθεί ουσιαστικά το επόμενο διάστημα και εκεί θα κριθούν πάρα πολλά. Ξεκαθαρίζω ότι εμείς δεν θα συναινέσουμε σε κανένα πάρε-δώσε που άνοιξε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Να σου δώσω το άρθρο για την ευθύνη υπουργών, να μου δώσεις το άρθρο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό από μόνο του είναι προσβολή της διαδικασίας της αναθεώρησης και της δημοκρατίας στη χώρα μας. Από μόνο του. Και δείχνει και το επίπεδο της πολιτικής και το πολιτικό ήθος του ανδρός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. λοιπόν ετοιμάζει συγκεκριμένες προτάσεις. Ανοίγουμε έναν διάλογο και εσωκομματικό αλλά και δημόσιο για τη συνταγματική αναθεώρηση. Με κεντρικές προτεραιότητες την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά -Παιδεία, Υγεία, ρεύμα, νερό, στέγη-, τις συλλογικές συμβάσεις και το εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης, την κοινωνική ισότητα και τα ατομικά δικαιώματα και την προστασία της ιδιωτικότητας, που με τον κ. Μητσοτάκη δεν ξέρεις πια τι να περιμένεις. Την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά και την επιλογή των ανεξάρτητων Αρχών και της ηγεσίας της ΕΡΤ. Την ενίσχυση των ανεξάρτητων Αρχών, την επίλυση του σοβαρού προβλήματος ανισοτιμίας στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και στη λειτουργία των Εξεταστικών Επιτροπών. Και επίσης την αποκέντρωση, τον ρόλο της αυτοδιοίκησης αλλά και τα ουσιαστικά κίνητρα και την ενδυνάμωση της.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, η συνταγματική αναθεώρηση θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποδειχθεί ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός και ποιος όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για αυτή τη συζήτηση. Και η προσυνεδριακή διαδικασία είμαι σίγουρος ότι θα εμπλουτίσει -γιατί δεν είναι περιορισμένος ο κατάλογος ούτε ο διάλογος- αυτή τη συζήτηση που έχουμε ξεκινήσει. Πρέπει λοιπόν από εδώ και εμπρός να κάνουμε τα εξής: Να ανταποκριθούμε πρώτα απ’ όλα στις κοινωνικές και πολιτικές ανάγκες. Γιατί οι πολίτες θέλουν απαντήσεις από αύριο μέσα και έξω από τη Βουλή για όλα αυτά που τους απασχολούν. Να υλοποιήσουμε το προσκλητήριο για την ολόπλευρη διεύρυνση του κόμματός μας. Γιατί πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να μεγαλώσει και να δυναμώσει. Δεν αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που υπάρχει σήμερα. Δεν αρκεί για την κοινωνία όχι για μας, για τους πολίτες. Ταυτόχρονα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις οργανώσεις μας σε όλη την Ελλάδα με ουσιαστική συμμετοχή, ουσιαστική λειτουργία και συμμετοχή στις αποφάσεις αλλά και στον διάλογο που πρέπει να ανέβει μέχρι πάνω -ο προσυνεδριακός διάλογος-, ο οποίος πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα, ακόμα και πριν ολοκληρωθούν τα κείμενα των θέσεων και τα κείμενα των καταστατικών προτάσεων. Να βρούμε τους τρόπους και να το συζητήσουμε στα όργανά μας πώς θα ανοίξει από τώρα ένα κάλεσμα δημόσιου διαλόγου για να μπορούμε να αξιοποιήσουμε και τις σελίδες του κόμματος και των κομματικών μέσων για να ανοίξει αυτός ο διάλογος που θα τροφοδοτήσει και τις επιτροπές μας. Πρέπει όμως να συζητήσουμε για τις θέσεις μας για το καταστατικό του κόμματος μας.
Αλλά αυτή τη συζήτηση, συντρόφισσες και σύντροφοι, πρέπει να γίνει ανοιχτά με την κοινωνία. Δεν μπορεί να γίνει σε κλειστά γραφεία. Δεν αφορά τα γραφεία. Δεν αφορά εσωτερικούς συσχετισμούς. Γιατί εδώ τα έχουμε λύσει τα θέματα. Έχουμε επιλέξει τι είμαστε και πού προχωράμε.
Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έχει μπροστά του μια ουσιαστικά μεγάλη πολιτική πρόκληση σε τέσσερα επίπεδα, που πρέπει να την αξιοποιήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και να δουλέψουμε με εξωστρέφεια όλοι και όλες μαζί. Και για να είμαι ξεκάθαρος: ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. δεν έλυσε όλα τα προβλήματά του με την εκλογή προέδρου πριν από τέσσερις μήνες. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά, πολύ δρόμο, πολλή προσπάθεια, για να πετύχουμε να δημιουργήσουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Και πρέπει να κάνουμε ένα συγκροτημένο κόμμα με πλούσιο εσωτερικό διάλογο, αλλά και με ενιαίο λόγο και δράση και με συμμετοχή σε αυτή τη συζήτηση για την πολιτική όλων των στελεχών και των μελών του κόμματος, που ακόμα δεν το έχουμε πετύχει. Γιατί μην ξεχνάτε ότι και το 2023 και το 2024 αποτυπώθηκε ένα μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στο κόμμα μας. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια. Δεν μπορούμε να μη σεβαστούμε τη γνώμη των πολιτών για να πετύχουμε όχι απλά να αλλάξουμε εμείς, αλλά να βοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία που σήμερα πλήττεται από ακραία συντηρητικές πολιτικές.
Πρέπει λοιπόν να κάνουμε μαζί τις αλλαγές αυτές που ζητούν οι πολίτες. Να τιμήσουμε έτσι -γιατί σε αυτές στηριζόμαστε- τις αξίες, τις ιδέες αλλά και τους αγώνες της Αριστεράς. Μόνο ένας ζωντανός δημοκρατικός πολιτικός οργανισμός μπορεί να κάνει αυτές τις μεγάλες αλλαγές και σίγουρα δεν μπορεί να ανατεθούν σε έναν πρόεδρο. Έχουμε μπροστά μας λοιπόν ένα δρομολόγιο πολύ πυκνό και πολύ απαιτητικό για τις επόμενες μέρες, για να προχωρήσουμε στην αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη συγκρότηση ενός πραγματικού κόμματος της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης.
Στις εκλογές του Νοεμβρίου για την επιλογή προέδρου, τα χιλιάδες μέλη του κόμματός μας δεν επέλεξαν μόνο πρόεδρο. Επέλεξαν και ένα πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Δεσμεύτηκα για ένα σοβαρό κόμμα, το οποίο θα είναι η φωνή της κοινωνίας, το οποίο θα δείξει τον δρόμο της προοδευτικής διεξόδου και θα δώσει ξανά ελπίδα στον ελληνικό λαό.
Σας καλώ λοιπόν, ξεκινώντας στην προσυνεδριακή διαδικασία, να υπηρετήσουμε όλοι και όλες μαζί αυτό το σχέδιο. Και το μεγάλο στοίχημα, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι να μην ξανακάνουμε λάθη του παρελθόντος. Αυτά τα συζητήσαμε, τα ξανασυζητήσαμε, τα καταλάβαμε – το θέμα είναι να μην τα ξανακάνουμε. Διότι ο κόσμος μας και η βάση του κόμματος μας, μας έχει δώσει μια εντολή να αλλάξουμε όλα αυτά που μας πλήγωσαν και μας αδυνάτισαν: τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, την εσωστρέφεια, τις ομάδες, τις προσωπικές διαδρομές. Αυτά αποφασίσαμε σύντροφοι και συντρόφισσες να τα αλλάξουμε για να φτιάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και χρειάζεται η αριστερή και προοδευτική σκέψη.
Έχουμε κάνει αρκετά βήματα μέχρι τώρα και στη σοβαρότητα και στη δημόσια παρουσία και στην τεκμηρίωση μας, αλλά ξέρω και βλέπω και εγώ ακόμα αδυναμίες και ελλείμματα που μας πληγώνουν και μας καθυστερούν, μας τραβούν προς τα πίσω. Έχω όμως τη βούληση και να τα αλλάξουμε και να τα διορθώσουμε δυναμώνοντας, προχωρώντας μπροστά. Γι’ αυτό και έχω επιλέξει σε αυτή τη διαδικασία να συμμετέχουν όλοι και όλες και να μην αρχίσουμε πάλι τις πληγές. Δεν είναι εύκολο, αλλά η άποψή μου είναι ότι στη νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν όλοι και όλες, ανεξαρτήτως της πολιτικής αφετηρίας, της πολιτικής διαδρομής και της πρόσφατης η μη υποστήριξής τους σε οποιοδήποτε σχέδιο του κόμματος.
Γιατί; Γιατί έχουμε επιλέξει να είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όλοι και όλες. Και αυτή ήταν η εντολή της 24ης Νοεμβρίου. Χωρίς καμία ισορροπία, χωρίς και καμία υποχώρηση, όμως. Και δεν θα το επιτρέψουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να έχουμε οποιαδήποτε άλλη ανάγνωση. Ήδη έχουν επιστρέψει στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και στα κεντρικά όργανα σύντροφοι και συντρόφισσες που είχαν αποστασιοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα. Και πρέπει να σας πω ότι μου ασκήθηκε κριτική για αυτό το προσκλητήριο. Θέλω να ξέρετε ότι το έκανα -και έχει αποδειχθεί αυτό- χωρίς να λάβω υπόψη μου ποτέ αν τα στελέχη τα οποία επιστρέφουν ή οι νέοι φίλοι και φίλες, οι νέοι σύντροφοι και συντρόφισσες που έρχονται, υποστήριξαν ή όχι την υποψηφιότητά μου. Δεν αποτέλεσε ποτέ κριτήριο και μπορεί να το ξέρετε και αποδεικνύεται.
Στόχος μου είναι μόνο ένας: Να γίνει ξανά ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Και δεν με αφορά και δεν με απασχολεί τι έχει στηρίξει στο παρελθόν ο κάθε σύντροφός μου. Αυτό που έχει σημασία και μας αφορά όλους είναι τι στηρίζουμε σήμερα, ποια προοπτική για τη χώρα στηρίζουμε. Κι αν στηρίζουμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο καταλύτης της προοδευτικής διεξόδου της χώρας μας. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή είναι η μόνη και μία προοπτική που έχουμε και σε αυτήν σας καλώ να πετύχουμε όλοι μαζί.
Και επίσης πρέπει να σας πω ότι δεν με ενδιαφέρει, έτσι κι αλλιώς, ο έλεγχος και ο συσχετισμός των οργάνων. Γιατί πάμε σε ένα νέο Συνέδριο για να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, για να μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.. Και για μένα είναι ξεκάθαρο το μήνυμα: Θα υπερβούμε τις διαφορές, θα μάθουμε από τα λάθη μας, θα ξεφύγουμε από το παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα γίνει μεγάλος και δυνατός. Όχι μόνο αθροίζοντας δυνάμεις, αλλά προσθέτοντας και κάτι που έλειπε: την υποχρέωση λογοδοσίας. Αναλαμβάνουμε, αποφασίζουμε, αναλαμβάνουμε, μοιραζόμαστε, λογοδοτούμε. Έτσι θα προχωρήσουμε σε όλα τα όργανα και σε όλα τα επίπεδα.
Σε αυτή την προοπτική, με αυτή τη συντροφικότητα και τη δυνατότητα συμμετοχής, θέλω να σας πω ξεκάθαρα ότι καλούμε σε αυτή τη νέα πορεία και νέους δημιουργικούς πολίτες, νέους πολύτιμους συνοδοιπόρους, που είμαι χαρούμενος ότι ορισμένους τους βλέπουμε και σήμερα εδώ κοντά μας. Καλούμε παλιούς συντρόφους και συντρόφισσες, που μπορεί να διαφωνήσαμε στο παρελθόν, αλλά συμφωνούμε σήμερα στην αναγκαιότητα ενός ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ενωμένου, δυνατού, αποφασισμένου, που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική αλλαγή.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, ξέρουμε πολύ καλά ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Ξέρουμε ότι εμείς δεν έχουμε τα εργαλεία και τα κουμπιά που έχει το σύστημα εξουσίας. Χρειάζεται συνέπεια, προσπάθεια και δουλειά. Γιατί το έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχει διατυπωθεί και εκλογικά στο κόμμα μας, δυστυχώς, τα δυο-τρία τελευταία χρόνια, δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, δεν καλύπτεται σε λίγους μήνες. Εξάλλου, δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί ο νέος ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., συνολικά, στην ελληνική κοινωνία.
Και βλέπουμε αυτή την περίοδο οι πολίτες εκφράζουν την αντίδρασή τους στην κυβερνητική πολιτική, αλλά σε έναν βαθμό και σε μας, γιατί αντιδρούν συνολικά με την πολιτική και με την έλλειψη αποτελέσματος. Εκεί πρέπει να δώσουμε βάρος και ουσία. Γιατί ξέρουμε ότι την ώρα που θα πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες, εκείνη την ώρα μπροστά στην κάλπη, δεν θα επιλέξουν μια αδιέξοδη διαμαρτυρία, αλλά μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη.
Ε, λοιπόν, δέσμευσή μου είναι ότι αυτή την πρόταση στην κάλπη θα την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι η δική μας δέσμευση. Σε αυτή την αγωνία της κοινωνίας πρέπει να δώσουμε απάντηση. Γι’ αυτό πρέπει να την υποστηρίξουμε προγραμματικά και πολιτικά με το Συνέδριό μας και να την έχουμε καταθέσει εμείς αυτή την πρόταση την προοδευτική. Προφανώς αθροίζοντας δυνάμεις, αλλά όχι καθυστερώντας, όχι αφήνοντας πίσω τα συμφέροντα της κοινωνίας.
Γι αυτό τον λόγο, συντρόφισσες και σύντροφοι, η επανεκκίνηση δεν αφορά μόνο την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα. Αφορά όλες τις οργανώσεις και όλες τις εκπροσωπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σε όλα τα πεδία. Γιατί; Γιατί απαιτείται να είναι οι οργανώσεις μας ορατές και δραστήριες σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, σε όλους τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς, συνδικαλιστικούς χώρους, εκεί που ζει και δουλεύει η κοινωνία.
Και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει και δύο μεγάλες αλλαγές. Η πρώτη είναι οι αλλαγές που αφορούν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, που κατορθώσαμε και δημιουργήσαμε και δημιουργούμε μια νέα αρχή: Την ανασυγκρότηση του Ινστιτούτου, στην οποία έχουμε προσελκύσει και αξιόλογους επιστήμονες που πρέπει γρήγορα να αποτυπώσει πολιτικές, δημόσιες πρωτοβουλίες. Και ταυτόχρονα μια τιτάνια, θα έλεγα, προσπάθεια στα κομματικά μέσα ενημέρωσης. Μια γιγαντιαία προσπάθεια διάσωσης, η οποία είχε ως πρώτη προτεραιότητα τη σωτηρία τους από τη βαθιά χρεοκοπία στην οποία τα παρέλαβα. Και στη συνέχεια θα ενημερωθείτε και περαιτέρω για αυτά.
Συνεχίζουμε λοιπόν την πολιτική μας εξόρμηση πλέον με τον προσυνεδριακό διάλογο. Η πολιτική εξόρμηση που μέχρι τώρα υλοποιήθηκε, που είχαμε καθυστερήσεις, μετατρέπεται σε μια προσυνεδριακή διαδικασία πολιτικής εξόρμησης. Για τον λόγο αυτό, επειδή πρέπει πολιτικά να συζητήσουμε με τις οργανώσεις μας, έχω ζητήσει και θα ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα αν είναι δυνατόν, με συμμετοχή των κεντρικών στελεχών και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, συνεδριάσεις όλων των Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλη την Ελλάδα, με την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου, για τον πολιτικό προγραμματισμό και το πολιτικό σχέδιο του κόμματος μας.
Και αυτές οι συνεδριάσεις θα είναι ανοιχτές και στα κομματικά μέλη και η διαδικασία του Συνεδρίου πρέπει να είναι πολύτιμη για να συνδεθούμε και με τις τοπικές κοινωνίες. Γι’ αυτό και το μοντέλο της Επιτροπής Επανεκκίνησης πρέπει να το ακολουθήσουμε και σε νομαρχιακό επίπεδο, έτσι ώστε στελέχη μας και πολίτες αριστεροί προοδευτικοί που είναι συνδεδεμένοι με τις τοπικές κοινωνίες, να κάνουν την υπόθεση του Συνεδρίου υπόθεση των τοπικών κοινωνιών. Και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών πρέπει να γίνουν προβλήματα πρώτης προτεραιότητας και για τη δική μας πολιτική ατζέντα.
Θέλουμε μια αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες και να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στους προοδευτικούς και ενεργούς πολίτες. Και πρώτα απ’ όλα στη νεολαία μας, η οποία κάνει κι αυτή το δικό της σχέδιο επανεκκίνησης, με ανάγκη μεγάλη για την οργανωτική της ενίσχυση και για την πολιτική της διεύρυνση. Ένα θέμα το οποίο συζητήσαμε στην Πολιτική Γραμματεία με μια δέσμευση να στηρίξουμε τους νέους και τις νέες μας να κάνουν πράξη τα δικά τους όνειρα. Να στηρίξουμε το δικό τους μέλλον.
Το Συνέδριο, λοιπόν, θα σηματοδοτήσει αυτή τη διαδικασία και γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και η συγκρότηση της Επιτροπής Επανεκκίνησης, στην οποία προφανώς όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι μέλη και στην οποία καλούμε να συμμετέχουν και στελέχη με τα οποία διαφωνήσαμε, αλλά και νέα πολιτικά στελέχη και δημιουργικοί πολίτες που μπορούν να βοηθήσουν. Θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε: Δεν θα είναι μια επικοινωνιακή επιλογή.
Τα μέλη της Επιτροπής Επανεκκίνησης -εισηγείται η Πολιτική Γραμματεία και το συζητήσαμε- να έχουν ουσιαστικό ρόλο λόγο στις θέσεις, στο καταστατικό, στην προσυνεδριακή δουλειά. Γι’ αυτό και από σήμερα μπορούμε να κηρύξουμε την έναρξη της συγκρότησης της Επιτροπής Επανεκκίνησης, που θα ολοκληρωθεί στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή. Μπορούν να συμμετέχουν από τώρα μέλη της στις λειτουργίες του Συνεδρίου. Και πρέπει να πω ότι είναι υποχρέωσή μας να παρουσιάσουμε σε μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση μέχρι το Πάσχα εδώ στην Αττική, την Επιτροπή Επανεκκίνησης και την προσυνεδριακή δουλειά στον δημόσιο πολιτικό χώρο.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, η επανεκκίνηση και η αναγέννηση του κόμματός μας είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Σήμερα η κοινωνία, που δεν βολεύεται με τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο κ. Μητσοτάκης, ζητάει ένα καλύτερο αύριο. Και εμείς έχουμε κάνει εδώ και χρόνια την επιλογή να μη βολευόμαστε. Να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο, ομορφότερο και δικαιότερο κόσμο, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ανισότητες και χωρίς αδικίες. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να αποδείξουμε ότι ο δρόμος της ελπίδας, ο δρόμος της προκοπής, της δικαιοσύνης, των ίσων ευκαιριών, περνάει μέσα από την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ότι η επόμενη μέρα της χώρας, η επόμενη κυβερνητική περίοδος, θα είναι προοδευτική.
Όλοι μαζί λοιπόν, σαν μια γροθιά, προχωράμε σε ένα Συνέδριο που θα φέρει την άνοιξη και την αναγέννηση και στο κόμμα μας αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Γιατί όλοι μαζί πιστεύω ειλικρινά ότι, μπορούμε να τα καταφέρουμε με βασικό μας σύνθημα και βασικό μας όπλο την κοινωνία και την εξωστρέφεια. Βγαίνουμε στην κοινωνία με θάρρος στις ιδέες μας, με σχέδιο αλλά και με την προοπτική της προοδευτικής κυβέρνησης.
Καλή μας επιτυχία.


