
Σημεία από τις παρεμβάσεις του αν. εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γρηγόρη Θεοδωράκη, στις εκπομπές «Late News» του ERTnews και «Παρεμβάσεις» του Blue Sky
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γρηγόρης Θεοδωράκης βρέθηκε καλεσμένος το βράδυ της Πέμπτης 3 Απριλίου στις εκπομπές «Late News» του ERTnews με τους δημοσιογράφους Βούλα Μαλλά και Θεόδωρο Βγενή και όπου συνομίλησε με τον Θανάση Παπαθανάση από τη ΝΔ και τον Παναγιώτη Γκανιάτσο από το ΠΑΣΟΚ και «Παρεμβάσεις» του Blue Sky με τον Σωτήρη Ξενάκη, τον Δημήτρη Στούμπο και την Άρια Αγάτσα όπου συνομίλησε με τον Κώστα Καραγκούνη από τη ΝΔ και τον Θόδωρο Μαργαρίτη από το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων τόνισε:
Για το αίσθημα οικονομικής ανασφάλειας στη κοινωνία
Οκτώ στους δέκα συμπολίτες σύμφωνα με μετρήσεις επαναλαμβανόμενες νιώθουν απογοήτευση και απαισιοδοξία για το οικονομικό τους μέλλον. Έξι στους δέκα συμπολίτες μας δηλώνουν ότι αναγκάζονται και περιορίζουν βασικές τους ανάγκες, ακόμη και βασικά είδη διατροφής, προκειμένου να βγάλουν το μήνα. 52% των συμπολιτών μας, δηλώνει ότι το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, περνάγανε καλύτερα από ό, τι περνάνε σήμερα που είμαστε τόσα χρόνια εκτός μνημονίου. Τι θέλω να πω; Η κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη της καθημερινότητας. Είναι ξεκάθαρο αυτό.
Υπάρχει τρομακτική ακρίβεια. Και οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση που δεν χτυπούν το πρόβλημα. Το πρόβλημα ποιο είναι; Η καρτελοποίηση της οικονομίας. Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται.
Για τις αυξήσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση στον βασικό μισθό
Υπάρχει υποτίθεται ανάπτυξη τα τελευταία έτη. Το ερώτημα είναι το εξής: Αυτή η ανάπτυξη είναι ισόρροπη; Είναι δίκαιη; Είναι βιώσιμη; Κατά την άποψή μας όχι. Πρόκειται για μια μεγέθυνση η οποία δεν αποτυπώνει τα προβλήματα που υπάρχουν στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα των πολιτών.
Στην τσέπη όμως δε φτάνει, έχει μεγαλώσει και η ψαλίδα. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο. Αυξήθηκε ο ονομαστικός μισθός, αλλά ακόμη και σήμερα το 46% των μισθωτών της χώρας παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ και βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το επιβεβαιώνει και πανηγυρίζει κιόλας. Το 2019 όμως πληρώναμε τα μισά λεφτά σε ρεύμα, σε τρόφιμα και σε λοιπές καταναλωτικές δαπάνες.
Οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί. Αν δούμε, οι Έλληνες παραμένουν στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση την αγοραστική τους δύναμη. Το κόστος για τη στέγαση, είναι δυσθεώρητο. Μια έρευνα έδειξε ότι 7 στα 10 σπίτια στο κέντρο των Αθηνών κοστίζουν για ενοικίαση πάνω από 700 ευρώ. 7 στα 10 σπίτια κοστίζουν όσο περίπου ένας κατώτατος μισθός. Και ρωτώ: Ένας γονιός που περνάει το παιδί του φοιτητής, πού θα τα βρει αυτά τα χρήματα; Μιλάμε για προβλήματα τα οποία πραγματικά είναι εδώ, είναι στην καθημερινότητα.
Για αυτό και εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιμένουμε σταθερά στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα. Να δοθεί στους ένστολους. Να το δώσουν όμως και στους εκπαιδευτικούς να το δώσουν και στους γιατρούς, να το δώσουν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι μια κοστολογημένη τροπολογία που την έχουμε καταθέσει και η κυβέρνηση κωφεύει.
Για το αν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για στήριξη των μισθών είναι κοστολογημένη
Ο 13ος μισθός με βάση την επίσημη μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κοστίζει 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ στην πραγματικότητα θα είναι πολύ λιγότερα, γιατί πολύ απλά στο μισθό που παίρνει ένας δημόσιος υπάλληλος συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και οι άμεσοι φόροι. Αλλά ακόμη και αν μιλήσουμε για 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν φέτος στον προϋπολογισμό είχαμε υπερέσοδα 3,5 δις περίπου, καταλαβαίνουμε ότι είναι εφικτό. Παράλληλα βεβαίως να δούμε και τα υπερκέρδη των τραπεζών, να δούμε τα θέματα της ενέργειας. Τα χρήματα αυτή τη στιγμή και με βάση τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού επαρκούν. Και να πούμε και κάτι; Αν ένας συνταξιούχος πάρει μια 13η σύνταξη, ή ένας υπάλληλος 13ο μισθό δεν θα τα βγάλει στην Ελβετία. Θα πάρει ένα παιχνίδι για τον εγγονό του ο συνταξιούχος, ο μισθωτός θα δώσει κάτι παραπάνω στην κατανάλωση. Εδώ θα μείνουν τα χρήματα.
Για τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Οι δημοσκοπήσεις κατά την γνώμη μας αποτυπώνουν τα ακόλουθα: Πρώτον, αποτυπώνουν την ελεύθερη πτώση της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και αυτό αποδεικνύεται και από τα ποσοτικά και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Και αν πάμε και σε ειδικότερες μετρήσεις, θα δούμε ότι πολύ μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας νιώθει αγανάκτηση, και θυμό για τα κυβερνητικά πεπραγμένα και βλέπουμε να κυριαρχεί το στοιχείο της απαισιοδοξίας.
Από κει και πέρα υπάρχει μια γενικότερη έλλειψη αξιοπιστίας στο πολιτικό σύστημα και βεβαίως και εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τα ποσοστά που μας δείχνουν αυτή την στιγμή οι δημοσκοπήσεις. Δεν θα μπορούσε όμως, κατά την άποψή μου, να γίνει και διαφορετικά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει περάσει όλα αυτά που πέρασε το τελευταίο έτος. Μετά από δυο διασπάσεις, μετά από μια μία περίοδο έντονης εσωστρέφειας, είναι λογικό ο κόσμος να είναι δύσπιστος απέναντι μας. Όμως εγώ αυτό που εισπράττω μιλώντας καθημερινά με πολίτες είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παλαιότερα δεν έχει πάει αλλού, απλά μας παρακολουθεί. Εγώ είμαι βέβαιος ότι θα δώσει δεύτερη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρκεί εμείς να είμαστε σοβαροί, να είμαστε υπομονετικοί, να δουλέψουμε με σχέδιο, με οργάνωση, με πρόγραμμα και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Για την στρατηγική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο πρόεδρός του, Σωκράτης Φάμελλος, έχει απευθύνει ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για συνεργασίες. Ούτε υπόγεια παζάρια, ούτε ανταλλαγή θέσεων και καρεκλών. Ανοιχτή πρόσκληση για μια προγραμματική συνεργασία και στη Νέα Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ λαθεμένα, κατά την άποψή μας, επιλέγει μια λογική εγωιστική και περιχαράκωσης. Θεωρώ ότι είναι λάθος η επιλογή και αυτό αποτυπώνεται ακόμη και στη σημερινή δημοσκόπηση.
Η πλειοψηφία του κόσμου δεν θέλει κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, θέλει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 28%. Είναι νομίζω μια σημαντική αλλαγή αυτή στο πολιτικό σκηνικό. Ο κόσμος ψάχνει τον άλλο πόλο. Για αυτό επιμένω ότι ο κόσμος περιμένει την ελπίδα, περιμένει την προοπτική, περιμένει το σχέδιο από τα προοδευτικά κόμματα της χώρας.